Ajax ligt achter op Bosz-schema, kelderclash in Tilburg

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Bekijk hier de voorbeschouwingen op de laatste twee duels van zaterdagavond. 

Ajax ligt achter op Bosz-schema, kelderclash in Tilburg

NAC Breda - Ajax

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:2 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:12 punten

Actueel

NAC Breda wacht al sinds de knappe zege bij Feyenoord van 23 september op een overwinning. De promovendus bekleedt de zestiende plaats met negen punten, slechts twee meer dan hekkensluiter Roda JC Kerkrade. Tegenstander Ajax heeft eveneens behoefte aan een goed resultaat. Twee weken geleden verloren de Amsterdammers in eigen huis van FC Utrecht, waardoor de achterstand op koploper PSV opliep tot acht punten.

• Ajax pakte in de eerste elf wedstrijden slechts 22 punten. Dat zijn er vier minder dan vorig seizoen na elf duels onder Peter Bosz, toen in mei de conclusie was dat de Amsterdammers aan het begin van het seizoen de landstitel hadden verspeeld.

'Kluivert kan zich nu op zijn favoriete positie laten zien bij Ajax'

• NAC Breda - Ajax is het duel tussen de twee jongste teams in de Eredivisie. De gemiddelde basisspeler bij de Brabanders is dit seizoen 22 jaar en 137 dagen oud, bij Ajax ligt dit cijfer op 23 jaar en 270 dagen.

• Thierry Ambrose trof tijdens de eerste en tweede speelronde doel, maar sindsdien staat de aanvaller van NAC Breda droog.

Een razendsnelle vooruitblik op NAC Breda - Ajax

Historie

Ajax jaagt op zijn 34ste overwinning in een Eredivisie-uitwedstrijd tegen NAC Breda. De Brabanders hopen voor de zevende keer te triomferen. Tot nu toe bleef een winnaar in negen van de 48 edities van NAC Breda - Ajax uit.

• Inclusief wedstrijden in Amsterdam zette Ajax al 71 Eredivisie-duels met NAC Breda in winst om. Geen team boekte meer zeges op een specifieke tegenstander.

• In negen Eredivisie-duels met NAC Breda fabriceerde Klaas-Jan Huntelaar liefst negen doelpunten, waarmee de equipe uit Noord-Brabant zijn favoriete opponent is.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Ajax:

SeizoenUitslag
2010/110-3
2011/120-2
2012/130-2
2013/140-0
2014/152-5

Willem II - Sparta Rotterdam

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Edwin van de Graaf
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:6 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:5 punten

Actueel

Willem II - Sparta Rotterdam is een typische kelderclash. De Tilburgers staan zeventiende met negen punten, maar hebben nummer dertien Sparta Rotterdam (tien punten) in het vizier. De bezoekers zijn al drie Eredivisie-duels zonder nederlaag. Bij Willem II keert Fran Sol terug in de selectie na een heftige periode.

• Voor Willem II is het tot nu toe een alles-of-niets-seizoen. De brigade van Erwin van de Looi won drie keer en verloor acht keer. PSV en FC Twente zijn de enige andere teams die de eerste elf speelrondes niet gelijkspeelden.

• Met acht treffers is Sparta Rotterdam de minst productieve ploeg in de Eredivisie. In de voorgaande 52 seizoenen van de Rotterdammers op het hoogste niveau scoorden ze in alleen in 1992/93 en 2006/07 minder vaak in de eerste elf duels (beide seizoenen zeven keer).

Thomas Verhaar (rechts) was afgelopen seizoen in beide duels met Willem II trefzeker.
Thomas Verhaar (rechts) was afgelopen seizoen in beide duels met Willem II trefzeker.

De laatste uitzege van Sparta Rotterdam op een huidig Eredivisie-team dateert van 13 augustus 2016, tegen PEC Zwolle. Sindsdien won de formatie van Alex Pastoor alleen bij NEC en Go Ahead Eagles, clubs die thans uitkomen in de Jupiler League.

• Willem II - Sparta Rotterdam is ook een duel tussen de ploeg die de meeste goals incasseerde (25 stuks) en het team dat het minst vaak tot scoren kwam (acht keer).

Historie

Willem II verloor zijn laatste zestien Eredivisie-thuisduels met Sparta Rotterdam niet. De Tricolores noteerden in die serie elf overwinningen en moesten vijf keer met een gelijkspel genoegen nemen. In totaal won Sparta vijf keer, waar Willem II tot zestien overwinningen kwam. Dertien van de 34 edities leverden geen winnaar op.

• Als we de wedstrijden in Rotterdam ook in beschouwing nemen, dan boekte Willem II 22 Eredivisie-zeges op Sparta. Tegen geen enkele andere club waren de Brabanders zo succesvol.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Sparta Rotterdam:

SeizoenUitslag
2006/070-0
2007/082-2
2008/093-2
2009/103-1
2016/173-2
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.