Ajax laat geen spaan heel van armoedig Excelsior

Ajax heeft zondagavond uitgehaald in het Eredivisie-duel met Excelsior. De Amsterdammers boekten hun grootste overwinning sinds september 2021 en nemen de koppositie over van AZ.

Ajax
Ajax
7 - 1
Excelsior
Excelsior

Trainer Alfred Schreuder koos in de Johan Cruijff Arena voor Brian Brobbey als spits, terwijl Jorge Sánchez en Davy Klaassen speelden als vervangers van de niet fitte Devyne Rensch en Kenneth Taylor. Excelsior bleek voor de Amsterdammers de ideale tegenstander om de frustratie van de laatste weken van zich af te spelen.

Excelsior hield het een klein kwartier vol, maar slikte toen de eerste tegentreffer. Sánchez maakte zijn eerste Ajax-doelpunt uit de rebound na een schot van Steven Berghuis. Tien minuten later sloeg Berghuis zelf toe met een geplaatst schot in de verre hoek: 2-0. Ajax rook daarna bloed en creëerde kans op kans. Op slag van rust viel dan toch nog de derde goal: Brobbey kopte een voorzet van Dusan Tadic van heel dichtbij binnen.

Schreuder gebruikte die comfortabele voorsprong bij om Daley Blind wat rust te gunnen. Owen Wijndal viel in voor de tweede helft en maakte zo zijn eerste minuten sinds 14 augustus. Een kwartier na rust had Brobbey zijn tweede te pakken. Na een combinatie tussen Berghuis en Steven Bergwijn ramde de spits de bal in de bovenhoek: 4-0.

Excelsior kreeg tussendoor wel kansen, maar Remko Pasveer hoefde slechts één keer in te grijpen. Schreuder gebaarde dat zijn ploeg door moest gaan en dat gebeurde. Tadic pikte halverwege de tweede helft zijn doelpuntje mee uit de rebound na een kopbal van Brobbey. Bergwijn sloeg op karakteristieke wijze toe met rechts in de verre hoek en het slotakkoord kwam van Kudus: 7-0.

In de slotminuut incasseerde Pasveer toch nog een doelpunt. Nikolas Agrafiotis knikte binnen en maakte de score zo iets draaglijker voor Excelsior. Door de eclatante zege neemt Ajax de koppositie over van AZ, dat eerder op de zondag onderuit ging tegen Feyenoord. PSV volgt de Amsterdammers op één punt. Excelsior blijft twaalfde.