Ajax komt goed weg tegen strijdlustig Willem II

Ajax heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de ongeslagen thuisreeks van Willem II. De Amsterdammers knokten zich in Tilburg terug van een 1-0 achterstand en zegevierden uiteindelijk moeizaam met 3-1.

De wedstrijd, waarin beide ploegen met een nieuwe doelman op het veld verschenen - Jeroen Verhoeven en Vladan Kujovic voor respectievelijk Ajax en Willem II - kende een spectaculaire eerste helft.

Willem II liet al snel merken dat het Ajax geen gemakkelijke middag zou bezorgen. Al na vier minuten moest doelman Verhoeven, die de geblesseerde Maarten Stekelenburg verving, met een prachtige zweefduik optreden. Willem II bleef druk zetten op het doel van de Amsterdammers. Toch was ook Ajax bij vlagen gevaarlijk.

Christian Eriksen omspeelde een aantal spelers van Willem II maar kon achter zijn schot geen kracht zetten. De krachteloze poging van de Deen was typerend voor het spel van Ajax. Vijf minuten na zijn doelpoging kwamen de Tilburgers zelfs op voorsprong.

Een verdedigende fout van Toby Alderweireld kon niet worden hersteld door Verhoeven. Sterker nog, de doelman kreeg geen grip op de bal en zijn blunder werd genadeloos afgestraft door Rangelo Janga: 1-0.

De matige grasmat in Tilburg kwam het spel van de Ajacieden niet ten goede. Nadat Demy de Zeeuw twee kansen om zeep had geholpen was Willem II wederom gevaarlijk via een kopbal van Ranga. De achttienjarige aanvaller zag de bal slechts een meter naast gaan.

Na de hervatting kwam Ajax echter direct op gelijke hoogte. Na voorbereidend werk van invaller Araz Özbiliz bleef Siem de Jong koel nadat hij vrij voor Kujovic opdook. Drie minuten na de gelijkmaker kwamen de bezoekers bijna op voorsprong maar een schot van Miralem Sulejmani spatte uiteen op de lat.

Willem II zakte steeds meer terug waardoor kansen voor de Tilburgers uitbleven. Ajax had moeite om de muur van de thuisploeg te doorbreken. Toen Denis Halilovic in de 72ste minuut een rode kaart ontving, keerde het tij in het Koning Willem II Stadion.

Tien Willem II'ers bleken niet bestand tegen Ajax. Een prachtig schot van Jan Vertonghen stelde tien minuten voor tijd de winst veilig. Eriksen klaarde enkele minuten voor tijd de klus met een subtiel wippertje langs Kujovic: 3-1.

Ajax blijft met de overwinning in het spoor van PSV dat zondag gelijk speelde tegen NEC. Willem II blijft steevast laatste staan met vijf punten achterstand op VVV-Venlo. Foto: VI Images