Ajax keert na vijf jaar weer terug op hoogste podium

Ajax heeft de groepsfase van de Champions League bereikt door met 2-1 te winnen van Dinamo Kiev. De ploeg begon matig, maar vocht zich terug in de wedstrijd.

Zonder de geschorste Vurnon Anita moest Ajax proberen voor het eerst in vijf jaar weer de hoofdfase van de Champions League te bereiken. Urby Emanuelson speelde als linksback en Christian Eriksen aan de linkerkant van een viermans-middenveld. Toby Alderweireld kreeg in het hart van de Amsterdamse defensie de voorkeur boven Oleguer.

Emanuelson had, zeker in het begin, grote moeite om te wennen aan de voor hem inmiddels ongebruikelijke positie. De gelegenheids-linksback had grote moeite met zijn directe tegenstander Oleg Gusev die al snel rakelings over het Amsterdamse doel kopte. Na een prachtige steekbal van Artem Milevski verscheen de plaaggeest alleen voor Maarten Stekelenburg, maar de goalie toonde zijn almaar aanhoudende goede vorm.

De Oekraïners hadden bijna veertig minuten veruit het beste van het spel. Ajax grossierde in balverlies en moest toestaan dat de opponent de bal rustig rond liet gaan. Pas na 25 minuten had de thuisploeg zijn eerste wapenfeit. Een poeier van Luis Suarez vloog net langs het doel van de zeventienjarige Dinamo-goalie Maxym Koval.

Kiev kreeg nog een uitstekende kans, na een flitsende aanval, via Andriy Yarmolenko. Ook hij trof de uitstekende Stekelenburg. Kort voor rust hervond Ajax de rust in het spel en kreeg via Mounir El Hamdaoui een prima kans. Suarez toverde zich door de defensie van Kiev en bracht zijn Marokkaanse aanvalspartner in stelling. Zijn schot werd geblokt door Danilo Silva.

Twee minuten voor de onderbreking was het wel raak voor Ajax. Een vrije trap van Jan Vertonghen smoorde in de Kiev-muur en belandde voor de voeten van Suarez. De Uruguayaan behield het overzicht en schoot vanuit een praktisch onmogelijke hoek onberispelijk raak.

Gesteund door de belangrijke treffer begon Ajax met meer overtuiging aan de tweede helft. Suarez had een prachtige vrije trap in petto, maar zag deze, even prachtig, gekeerd worden door Koval. Kiev blafte in de tweede helft nog wel regelmatig, maar beet maar niet. Een kwartier voor tijd kwam de opluchtende 2-0 voor de ploeg van Martin Jol.

Een uitstekende combinatie zorgde daarvoor. Siem de Jong lanceerde de net ingevallen Miralem Sulejmani, de rappe Serviër behield het overzicht en gaf El Hamdaoui een niet te missen kans. De spits verzaakte niet. Dinamo Kiev leek geslagen, maar werd zes minuten voor tijd in het zadel geholpen door scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco.

De Spaanse arbiter wees naar de stip na een onschuldig duel tussen Vertonghen en Milos Ninkovic, waarbij de Kiev-speler makkelijk naar de grond ging. De verder tamelijk onzichtbare Andriy Shevchenko stuurde Stekelenburg gedecideerd de verkeerde kant op en bracht de spanning volledig terug in de wedstrijd.

De spanning was groot, maar het geconcentreerde Ajax kwam niet meer in gevaar. Donderdag zit Ajax voor het eerst in vijf jaar weer in de champagnekoeler als er geloot wordt voor de groepsfase van de Champions League. Enige smet op de immense vreugde in Amsterdam was dat vedette Suarez de eerste wedstrijd in de poulefase moet missen omdat hij door zijn gele kaart een schorsing moet uitzitten. Dat geldt ook voor verdediger Jan Vertonghen.