Ajax is door knipoog-Kroaat nog altijd zegeloos in Europa League

Reacties

Ajax is na twee Europa League-wedstrijden nog altijd zonder overwinning. De ploeg van Maurice Steijn gaf in Griekenland tegen AEK Athene een 0-1 voorsprong uit handen, maar mag met een gelijkspel absoluut niet klagen.

Ajax is door knipoog-Kroaat nog altijd zegeloos in Europa League
© Pro Shots
AEK Athens
AEK Athens
1 - 1
Ajax
Ajax

Steijn kondigde woensdag al aan dat Silvano Vos vervangen zou worden door Benjamin Tahirovic. Meer wijzigde hij niet. Vooraf werd gevreesd dat het instabiele Ajax in de problemen zou komen in de Griekse heksenketel, maar vanaf de zijlijn zag Steijn een volwassen Ajax dat vooral in de openingsfase sterk voor de dag kwam.

Zo kreeg Brian Brobbey tot twee keer toe een mogelijkheid om Ajax al vroeg in de wedstrijd op het goede spoor te zetten, net als Carlos Forbs en Gaston Ávila. Bij de eerste kans kwam Brobbey een teen tekort, bij de tweede ontbrak het aan de afronding. Forbs stuitte op de AEK-keeper en Steven Berghuis schoot net naast. Als AEK gevaarlijk was, dan kwam dat door de instabiele defensie van Ajax, die er bij vlagen niet goed uitzag. Onder meer Ávila had moeite om zijn stempel in positieve zin te drukken en maakte regelmatig fouten, terwijl ook Josip Sutalo niet feilloos was, maar verder beter voor de dag kwam dan in de wedstrijden hiervoor. Het meegereisde publiek kreeg een Ajax te zien dat verdedigend dus nog steeds kwetsbaar is, maar aanvallend wel voor veel gevaar zorgde.

De voorsprong van Ajax kwam tot stand na goed voorbereidend werk van Brobbey en Steven Bergwijn, die in het strafschopgebied van AEK onderuit werd gehaald en een strafschop verdiende. Vanaf elf meter schoot hij, vanwege alle laserpennen met het nodige tegenwerk, raak. De heksenketel van AEK leverde de spelers nog geen toverdrank, maar na de voorsprong van Ajax werden de Grieken wel steeds gevaarlijker. Ook door toedoen van de Ajacieden zelf dus, want achterin was het nog niet perfect op elkaar afgestemd.

In een rumoerige fase na rust overleefde Ajax meerdere aanvallen van AEK, terwijl het beste van de Amsterdammers er beetje bij beetje vanaf ging. Jay Gorter moest in actie komen bij een schot van Nordin Amrabat, terwijl ook Devyne Rensch en Ávila ontsnapten. Toch gebeurde het onvermijdelijke toen uitgerekend Domagoj Vida, die onder Ajacieden bekend staat als de 'knipoog-Kroaat' voor de 1-1 tekende. Dat gebeurde op aangeven van Amrabat, die de bal voor slingerde en Sutalo verloor de strijd van Vida, die binnenkopte.

AEK rook bloed en vocht voor meer, terwijl Ajax niet verder kwam dan een kans van Taylor en verder machteloos voor de dag kwam, zoals dit seizoen wel vaker gebeurde. Dat AEK niet met meer dan een punt van het veld liep, hebben de Grieken aan zichzelf te wijten. Er werd namelijk veel te weinig gedaan met de zeeën van ruimte die Ajax achterin weggaf en de levensgrote kans van Jens Jønsson werd door Gorter, die in de slotfase een heldenrol opeiste, onschadelijk gemaakt.

Ajax kan zich nu voorbereiden op de loodzware wedstrijd tegen AZ van zondag. De Amsterdammers hebben in vijf wedstrijden pas vijf punten weten te behalen in de competitie.

UEFA Europa League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Europa League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Brighton & Hove Albion
6
4
1
1
10-5
+5
13
2
Olympique Marseille
6
3
2
1
14-10
+4
11
3
Ajax
6
1
2
3
10-13
-3
5
4
AEK Athens
6
1
1
4
6-12
-6
4
* Actueel tot en met 24 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.