Ajax heeft eindelijk weer iets te vieren en bekert verder

Ajax heeft zich zonder problemen gekwalificeerd voor de achtste finale van de TOTO KNVB-Beker. De gehavende Amsterdammers wonnen met 0-2 op bezoek bij FC Den Bosch door doelpunten van Dusan Tadic en Kenneth Taylor. Ajax beëindigde zo een reeks van vier officiële wedstrijden zonder overwinning.

FC Den Bosch
0 - 2
Ajax
Ajax

Door een teleurstellend gelijkspel bij NEC en een alsmaar toenemende lijst van afwezigen kende Ajax geen prettige aanloop naar het bekerduel. Alfred Schreuder stuurde met Gerónimo Rulli, Kian Fitz-Jim en Lorenzo Lucca drie basisdebutanten het veld op. Zijn ploeg kwam ondanks de vele wisselingen eigenlijk geen moment in de problemen. Via een strafschop brak Ajax de ban in de twintigste minuut. Na een overtreding van Dino Halilovic op Taylor schoot Tadic vanaf elf meter hard raak in de rechterbovenhoek.

Owen Wijndal kreeg niet veel later een mogelijkheid om de score te verdubbelen. Zijn inzet zeilde voorlangs. De linksback hoopte zich weer te bewijzen nadat hij werd gepasseerd tegen NEC, maar was niet al te gelukkig in zijn acties en maakte geen overtuigende indruk. Een diagonale kopbal van Lucca leidde bijna tot de 0-2; Calvin Bassey slaagde er niet in om de bal bij de tweede paal op de benodigde wijze te verlengen. Francisco Conceição trof na een fraaie individuele actie de lat.

Aan het begin van de tweede helft stelde Tadic zijn ploeggenoot Taylor in staat om uit te halen van buiten het strafschopgebied. De droge knal leverde de 0-2 op en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Den Bosch creëerde geen serieuze kansen op de aansluitingstreffer, waardoor Rulli zich nauwelijks kon laten zien in zijn debuutwedstrijd. In de slotfase van de wedstrijd maakte ook de zestienjarige Jorrel Hato nog zijn debuut in de hoofdmacht. Ajax hield voor het eerst sinds 10 september (5-0 zege op SC Heerenveen) de nul in een officiële wedstrijd.