Ajax glijdt diep in blessuretijd uit tegen Almere City

Ajax had na zeges op FC Volendam en sc Heerenveen de wind in de zeilen, maar is tegen Almere City FC weer tegen puntenverlies aangelopen. De Amsterdammers gingen diep in blessuretijd de bietenbrug op: 2-2.

Almere City FC
2 - 2
Ajax
Ajax

Van 't Schip koos tegen Almere City verrassend genoeg voor Georges Mikautadze, die voor het eerst sinds het duel met Fortuna Sittard in de basis mocht beginnen. Niet alleen hij, maar ook de andere spelers van Ajax wisten in het Yanmar Stadion amper een vuist te maken. Trainer Alex Pastoor van de thuisploeg had zijn ploeg tot in de puntjes voorbereid en wist Ajax in grote fases van de eerste helft onder de duim te houden. Daardoor bleef het gevaar van Ajax beperkt tot afstandsschoten.

Hoewel Almere City de zaken goed voor elkaar had, moest er zo nu en dan wel aan de noodrem worden getrokken. Jamie Jacobs, Damian van Bruggen en Thomas Robinet werden op de bon geslingerd. Namens Ajax kreeg Brian Brobbey een prent wegens een opstootje met Van Bruggen. Ajax kwam niet verder dan afstandsschoten van Steven Berghuis, Steven Bergwijn en Mikautadze.

Omdat Ajax geen vuist maakte, greep Van 't Schip in de rust in. Mikautadze mocht alweer douchen, net als Borna Sosa en Berghuis. Na rust ontsnapten de Amsterdammers aan het openingsdoelpunt van Almere City, dat afgekeurd werd wegens buitenspel. Kort daarna raakte Kenneth Taylor de paal en na een uur stuitte Brobbey op Almere City-doelman Nordin Bakker, die niet voor de eerste keer reddend op moest treden.

Nadat Brobbey zijn tweede kans op een doelpunt kreeg en Ajax de druk steeds meer opvoerde, legde Jochem Ritmeester van de Kamp de Amsterdammers het zwijgen op. Dat gebeurde nadat Lance Duijvestijn hem intelligent wegstuurde en de doelpuntenmaker Ajax-doelman Diant Ramaj omspeelde en scoorde. Voor Van 't Schip was de 1-0 het signaal om Chuba Akpom in te brengen en dat bleek een gouden zet, want een minuut na zijn invalbeurt maakte hij de 1-1.

De gelijkmaker was het startsein voor een slotoffensief waarin het gevaar van Ajax toenam, maar de Amsterdammers via Brobbey en Akpom niet meteen ook nog de 1-2 wisten te maken. Scheidsrechter Bas Nijhuis vond een duw in de rug van Taylor niet ernstig genoeg om de bal op de stip te leggen. Ajax kreeg echter loon naar werken omdat Benjamin Tahirovic, een andere invaller, op aangeven van de ijzersterke Brobbey, die ook goud waard was bij de 1-1 van Akpom, de 1-2 maakte.

Ajax had het in de slotfase moeten beslissen, maar gleed diep in blessuretijd toch weer uit vanwege een knullige overtreding van Tahirovic, waardoor Nijhuis de bal op de stip legde en Duijvestijn vanaf elf meter de 2-2 maakte.