Ajax gaat met ander gezicht ook in tweede duel onderuit tegen Brighton

Reacties

Ajax heeft ook de tweede wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion in de Europa League verloren. De Amsterdammers toonden in het thuisduel met de nummer zeven van de Premier League een ander gezicht, maar ook die strijdwijze leverde geen resultaat op. Daardoor blijven de Amsterdammers laatste in Groep B. 

Ajax gaat met ander gezicht ook in tweede duel onderuit tegen Brighton
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 2
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion

Ajax kreeg twee weken terug nog voetballes van Brighton, om met de woorden van Engelse media te spreken, toen Hedwiges Maduro er in zijn eerste wedstrijd als interim-coach koos voor een compacte speelwijze. John van 't Schip was niet van plan die tactiek te kopiëren en wilde durf zien van zijn ploeg in de derde wedstrijd sinds zijn aanstelling. Dat kwam ook tot uiting in de speciale rol voor Devyne Rensch, die als centrale verdediger regelmatig doorschoof naar het middenveld om voor een extra optie in de opbouw te zorgen.

Die tactische zet leverde Ajax in de openingsfase een overwicht op, maar toch was het Brighton dat na een kwartier de leiding nam. Ansu Fati strafte een onnodige fout in de opbouw van de in de basis teruggekeerde Silvano Vos vakkundig af. De achttienjarige middenvelder leverde de bal zonder enige aanleiding in bij Simon Adingra. Daardoor keek Ajax voor het eerst sinds de aanstelling van Van 't Schip tegen een achterstand aan, terwijl de start juist zo hoopgevend was zonder dat dit meteen tot grote kansen leidde voor de Amsterdammers.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook na de vroege tegenvaller bleef Ajax geduldig zoeken naar een opening, maar op twee pogingen van afstand van Kristian Hlynson en Steven Berhuis na had Bart Verbruggen weinig te doen in de Johan Cruijff Arena. De grootste momenten van opwinding in het strafschopgebied van Brighton, waar Jan Paul van Hecke en Joël Veltman in de basis startten, ontstonden bij penaltyclaims van Ajax. Pascal Gross kon er echter weinig aan doen dat hij de bal tegen zijn arm kreeg en een botsing tussen Brian Brobbey en Lewis Dunk leverde ook niets op.

Halverwege bracht Van 't Schip met Chuba Akpom een extra aanvaller om Ajax meer stootkracht te geven, maar het was Brighton dat ook in de tweede helft als eerste scoorde. Waar Diant Ramaj vlak voor rust met een uitgestoken voet nog voorkwam dat Adingra de score verdubbelde, was de Duitse doelman acht minuten na de hervatting geklopt toen de Ivoriaanse aanvaller door Ansu Fati werd vrijgespeeld in de zestien. De Ajax-verdediging mocht zich die tegengoal aanrekenen, want niemand pakte de twee aanvallers van Brighton aan.

© Pro Shots

Ajax ontsnapte tien minuten later aan een grotere achterstand, toen Josip Sutalo net op tijd ingreep na een slechte pass van Ramaj, en ging daarna op jacht naar de aansluitingstreffer. Carlos Forbs en Borna Sosa waren toen al in de ploeg gekomen voor Hlynsson en Anton Gaaei en Ajax was een kwartier voor tijd heel dichtbij. Een inzet van Brobbey rolde via de binnenkant van de paal over de doellijn en ging via de andere paal vervolgens weer uit het doel. Brighton was met James Milner, Dunk en Pervis Estupiñán toen al drie spelers verloren door blessures.

Van 't Schip nam in de slotfase alle risico's door met Georges Mikautadze nog een extra aanvaller te brengen. De Georgische spits bracht vrijwel direct Forbs in stelling, maar de Portugees werd gestuit. Akpom zette Verbruggen wel aan het werk met een poeier, die echter recht op de Oranje-international afging. Echt in de problemen kwam Brighton in de slotfase niet meer, waardoor The Seagulls op zeven punten komen. Ajax weet dat het met slechts twee punten op zak aan de bak moet in de laatste duels met Olympique Marseille en AEK Athene.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

UEFA Europa League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Europa League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Brighton & Hove Albion
6
4
1
1
10-5
+5
13
2
Olympique Marseille
6
3
2
1
14-10
+4
11
3
Ajax
6
1
2
3
10-13
-3
5
4
AEK Athens
6
1
1
4
6-12
-6
4
* Actueel tot en met 10 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.