Ajax doet zichzelf weer eens tekort

Lang leek Zlatan Ibrahimovic zich tegen Rosenborg BK opnieuw te ontpoppen tot goudvink. Maar vijf minuten voor het einde sloeg voor Ajax het noodlot alsnog toe. De Amsterdammers konden zich het puntverlies zelf aanwrijven, door te verzuimen ruimer afstand te nemen tegen een matige Noorse ploeg: 1-1.

Ajax doet zichzelf weer eens tekort

De basiself van Ajax kende één Champions League-debutant: Nourdin Boukhari had op de positie van linksbuiten de voorkeur gekregen boven Victor Sikora. 'Victor zit in een wat moeilijke periode', verklaarde Ronald Koeman zijn keuze. 'Boukhari viel bovendien goed in tegen zowel Feyenoord als Vitesse en zit vol zelfvertrouwen.'

Moeilijker had Koeman het gehad met zijn keuze voor Zlatan Ibrahimovic ten faveure van Ahmed Hossam. 'Zlatan past beter in deze wedstrijd', verklaarde Koeman. De rossige trainer kreeg gelijk: de eerste helft van Ajax-Rosenborg werd inderdáád de helft van Zlatan Ibrahimovic.

De Zweed kreeg in de negende (schot achttien meter), tiende en veertiende minuut (twee keer net tekort op een voorzet van Nourdin Boukhari) drie aardige kansen om de score te openen. Drie keer faalde hij. Uit frustratie maakte hij in de zeventiende minuut een dwaze overtreding op Rosenborg-verdediger Erik Hoftun. Ibrahimovic mocht zich gelukkig prijzen dat hij eraf kwam met geel.

De béste kans in de openingsfase viel echter aan de kant van de Noren. Hatem Trabelsi stond halverwege de eerste helft even te slapen en liet zijn tegenstander Harald Brattbakk vogelvrij opspringen bij een voorzet vanaf de rechterkant. De Noorse goalgetter schrok echter zó van zijn plotselinge kans dat hij voorlangs kopte.

Zlatan Ibrahimovic moest tot vlak voor de pauze wachten eer hij kon bewijzen dat Koeman met hem in de spits de juiste keuze had gemaakt. De kans die Hatem Trabelsi hem bood was echter niet te missen: 1-0.

Nadat Nourdin Boukhari na dik een uur spelen maar net naast had geschoten, miste Ibrahimovic in de zeventigste minuut maar net het Rosenborg-doel. Het was het laatste wapenfeit van de Zweed, die domme overtredingen bleef maken op zijn opponent Hoftun en daarmee nadrukkelijk solliciteerde naar de rode kaart. Ronald Koeman reageerde alert en liet Ahmed Hossam voor hem invallen.

Ajax was gaandeweg de tweede helft meer en meer in z'n schulp gaan kruipen. Het bezondige zich zelfs af en toe aan gallery-play, waar het de matige Noren al veel eerder op een ruimere afstand had moeten zetten. De rekening daarvoor kregen de Amsterdammers na 85 minuten gepresenteerd, toen Azar Karadas van veertien meter aanlegde en Jelle Van Damme de bal met een reflex de bal van de doellijn afsloeg. Het betekende de rode kaart voor de Belg en een strafschop voor Rosenborg BK, die door Dagfinn Enerly onberispelijk werd benut: 1-1.

Ronald Koeman toonde zich na afloop opvallend rustig. 'We hebben de tweede helft teveel achterover geleund', constateerde de coach. 'Maar als je die tweede goal niet maakt, dan weet je dat zoiets kan gebeuren, vooral gezien de kopkracht bij Rosenborg voorin. Er waren al wat gevaarlijke momenten geweest, die strafschop was een logisch gevolg. De twee punten die we hier hebben laten liggen, zijn duur. Die kunnen aan het einde van de rit fataal zijn.'

Bekijk hier al onze video's