Ajax doet prima zaken ondanks dramatische fase bij PAOK

Reacties

Op weg naar de groepsfase van de Champions League heeft Ajax zichzelf een prima dienst bewezen. Op bezoek bij PAOK Saloniki kenden de Amsterdammers vlak voor rust een dramatische fase, maar dankzij het doelpuntrijke gelijkspel ligt de weg naar de play-offronde redelijk open.

Ajax doet prima zaken ondanks dramatische fase bij PAOK
PAOK Saloniki
PAOK Saloniki
2 - 2
Ajax
Ajax

Nadat Ajax eerder al de Johan Cruijff Schaal had gepakt door met 2-0 van PSV te winnen en de Eredivisie afgelopen weekend was begonnen met een 2-2 bij Vitesse, stond dinsdagavond de kick-off van het Europese seizoen op het programma. In de punt van de aanval was er een basisplek voor Kasper Dolberg, die daarmee kans op eerherstel kreeg na zijn matige optreden in Arnhem. De opstelling van trainer Erik ten Hag kende ten opzichte van Vitesse-uit slechts één wijziging: Noussair Mazraoui nam op het middenveld de plek in van aankoop Razvan Marin.

De Marokkaans international stond direct aan de basis van de vroege 0-1. Na een overtreding op Mazraoui mocht Hakim Ziyech aan de rechterkant van het veld namelijk een vrije trap nemen, zijn indraaiende bal werd door verdediger Dimitris Giannoulis vervolgens in zijn eigen doel gekopt. Niet veel later was eenzelfde scenario dichtbij: een poging van Ziyech ging via een PAOK-verdediger richting de goal, maar keeper Alexandros Paschalakis kon met een reflex alsnog redding brengen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax was dus de betere ploeg met het meeste balbezit en de beste kansen, maar moest na iets meer dan een halfuur toch een domper incasseren. Diego Biseswar (ex-Feyenoord en -De Graafschap) gaf de bal mee aan Giannoulis, de eerder nog zo onfortuinlijke verdediger stelde Chuba Akpom met een lage voorzet in staat om de 1-1 binnen te schieten. Waar PAOK voor die gelijkmaker al wat sterker werd, was Ajax ná die goal even compleet de kluts kwijt.

Dat resulteerde al snel in de tweede Griekse treffer, toen Léo Matos een vrije trap van Biseswar (weggegeven door Lisandro Martínez) binnenkopte. Hij won in de lucht simpel van Veltman, die zich even later enigszins herstelde door uitstekend in te grijpen bij een volgende Griekse kans. Nog voor rust hadden de bezoekers geluk dat Dimitris Pelkas naast schoot, nadat Perr Schuurs zit in de luren had laten leggen door een fraaie passeeractie van Léo Jabá. Ajax maakte zo dus kennis met de kracht van PAOK, dat afgelopen seizoen met overmacht kampioen van Griekenland werd. Het won 26 van de dertig competitieduels en speelde slechts vier keer gelijk, terwijl ook de nationale beker werd veroverd.

Léo Matos (nummer 3) troeft Joël Veltman af en kopt de 1-1 binnen.
Léo Matos (nummer 3) troeft Joël Veltman af en kopt de 1-1 binnen.

Die 2-1 maakte Dolberg overigens al niet meer binnen de lijnen mee. De Deense spits werd kort na de gelijkmaker naar de kant gehaald voor Klaas Jan Huntelaar. Dat leek overigens verband te houden met een overtreding die eerder op hem was gemaakt, waarvan Dolberg flink last leek te hebben. Vanaf de bank zag hij hoe Ajax na rust direct een grote kans kreeg. Na eindelijk weer eens een vlotte aanval (Nicolás Tagliafico gaf laag voor, Donny van de Beek kwam met een handig overstapje) kon Ziyech uithalen. Hij mikte de bal met binnenkantje links echter over het doel.

Die kans bleek een voorbode voor een tweede helft waarin Ajax de touwtjes weer in handen nam. Het hernieuwde overwicht leidde tien minuten na de hervatting ook tot de gelijkmaker. Ziyech pikte een door de keeper weggebokste voorzet op en bereikte Van de Beek, wiens lage en harde voorzet niet goed leek. Ajax had echter geluk dat verdediger Fernando Varela de bal (in een poging die weg te werken) bijzonder knullig tegen Huntelaar aan schoot, de routinier zag tot zijn eigen verbazing dat hij daarmee op het scorebord kwam: 2-2.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook daarna waren de beste mogelijkheden voor Ajax. Een harde vrije trap van Huntelaar ging via de Griekse muur net naast, uit de cornervariant die volgde kopte Veltman over, Ziyech poeierde de bal in het zijnet, maar de grootste kans was tien minuten voor tijd echter voor voor Huntelaar. Na een strakke voorzet van Tagliafico liep hij tegen de bal aan, maar zijn poging van dichtbij werd door Paschalakis uit zijn doel geranseld. Daardoor bleef het bij 2-2, ook omdat een vrije trap van invaller Marin vlak voor tijd uit de bovenhoek werd getikt.

En dus heeft Ajax zichzelf voor de return van volgende week een prima uitgangspositie verschaft. De winnaar van het tweeluik tussen PAOK en de Amsterdammers neemt het in de play-offronde op tegen APOEL Nicosia of FK Qarabag. Die twee ploegen speelden tegelijkertijd met het duel in Thessaloniki ook hun heenwedstrijd, de Cyprioten verloren in eigen huis met 1-2 van de ploeg uit Azerbeidzjan.

'Schuurs heeft eigenlijk alles, maar was verdedigend nog wel kwetsbaar'
'Bij hoge ballen vanaf de zijkant is Veltman al jaren kwetsbaar'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.