Ajax doet Feyenoord pijn in teleurstellende Klassieker

Ajax heeft zich zondagmiddag gekroond tot winnaar van De Klassieker. De Amsterdammers toonden zich in De Kuip effectiever dan Feyenoord.

Feyenoord
Feyenoord
0 - 2
Ajax
Ajax

Beide ploegen begonnen de wedstrijd zonder een sterkhouder in de defensie. Bij Feyenoord was Lutsharel Geertruida de vervanger van Gernot Trauner, terwijl Ajax startte met Perr Schuurs in plaats van Noussair Mazraoui. De bezoekers zagen vervolgens al vroeg ook Lisandro Martínez uitvallen met een hamstringblessure.

Het was een van de vele momenten dat het spel stillag in de eerste helft. Arbiter Dennis Higler hield het kort en deelde voor rust al vier kaarten uit. Verder was er niet al te veel spektakel: het tempo was laag en beide ploegen waren erg slordig. Feyenoord was het meest dreigend, maar was ook niet in staat om echt grote kansen te creëren.

Op slag van rust viel de goal voor Ajax. Steven Berghuis stuurde Dusan Tadic de diepte in, waarna de Ajax-captain de bal laag voor gaf richting Sébastien Haller en Antony. Marcos Senesi stak zijn been uit om die voorzet te blokken, maar werkte de bal zo ongelukkig in eigen doel: 0-1. De Argentijn opende in de vorige clash met Ajax ook al de score met een eigen goal, hij werd zo de eerste speler ooit met twee eigen doelpunten in een Klassieker.

Met Reiss Nelson voor Sinisterra kwam Feyenoord na rust goed uit de startblokken. De Engelsman kreeg zelf al binnen een minuut een kans op de 1-1, maar hij schoot uit de draai over. Zo ging het nog wel een aantal keer in de tweede helft: Feyenoord kwam regelmatig in het strafschopgebied van Ajax, maar daar ontbrak het overzicht om Pasveer serieus op de proef te stellen. De Ajax-keeper hoefde uiteindelijk slechts één redding te verrichten.

Uitgerekend Nelson, die energiek inviel, ging tien minuten voor tijd in de fout. Met een enigszins onhandige tackle vloerde hij Devyne Rensch en dus legde Higler de bal op de stip. Tadic maakte van elf meter geen fout en besliste zo de wedstrijd met ook het eerste schot op doel van Ajax: 0-2. Feyenoord bleek daarna niet meer in staat tot een slotoffensief.

Ajax trok de zege over de streep en bleef zo voor de tiende keer op rij ongeslagen in Eredivisie-duels met Feyenoord en PSV. Voor Arne Slot werd het zijn eerste nederlaag als hoofdtrainer tegen de traditionele topdrie.