Ajax dendert in kwartier over ADO heen bij rentree Promes

Ajax heeft zijn koppositie in de Eredivisie verstevigd door te winnen van ADO Den Haag. In de eerste helft hadden de Amsterdammers geen kind aan de thuisploeg, die na rust een beschamende score nog wist te voorkomen.

ADO Den Haag
2 - 4
Ajax
Ajax

Met het scorend vermogen van Ajax zat het in de laatste duels wel goed. De reeks van drie nederlagen achter elkaar werd vorige week beëindigd met een 4-0 zege op PEC Zwolle en midweeks werd FC Utrecht in het bekertoernooi met 5-4 verslagen. ADO was dus gewaarschuwd, maar na wat kansjes in de openingsfase was er na twintig minuten geen houden meer aan voor de ploeg van Ruud Brood. In twaalf minuten liep Ajax uit naar een 0-4 voorsprong.

Het begon met een vloeiende aanval waarbij Zakaria Labyad de bal goed meegaf aan Sean Klaiber, uit wiens voorzet Dusan Tadic bij de tweede paal simpel scoorde (0-1). Ajax verdubbelde de marge ruim een minuut later al. Klaas Jan Huntelaar kopte bij een cornervariant van dichtbij binnen uit een voorzet van Daley Blind: 0-2. Het was voor ADO pijnlijk hoeveel kansen werden weggegeven. Ajax oogde ook gretig en pakte door. De bal viel met wat geluk goed voor Antony, die niet zelfzuchtig was en Labyad zag scoren na een tikje breed (0-3). De honger van Huntelaar was op dat moment nog niet gestild, de goalgetter zorgde in de 32ste minuut voor de 0-4 door de bal met zijn hoofd naar de verre hoek te sturen uit een voorzet van Antony.

Gek genoeg kwam ADO eigenlijk nog goed weg met een 0-4 ruststand. Zo miste Tadic in de fase voor rust nog een grote kans nadat de bal met de borst was klaargelegd door Klaiber. De ruime voorsprong gaf Ten Hag desondanks wel de gelegenheid flink te wisselen in de rust en dat deed hij dan ook. Lisandro Martínez en Kenneth Taylor vielen in voor Nicolás Tagliafico en Ryan Gravenberch en het opmerkelijkst was de rentree van Quincy Promes. De buitenspeler die vorige week nog gearresteerd werd vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij een steekincident en in die zaak nog verdachte is, viel in voor Antony. Ten Hag legde woensdag al uit wat zijn overwegingen zijn bij het wel of niet opstellen van Promes.

Slapper Ajax
Het lukte Ajax na rust niet de intensiteit van de eerste helft te behouden. Het tempo ging omlaag en ADO koos ook dapper voor de aanval, op zoek naar eerherstel. Dat laatste kwam er in de 49ste minuut al enigszins dankzij Michiel Kramer. De spits controleerde de bal na een voorzet van Samy Bourard knap met zijn borst en rondde af in de korte hoek: 1-4. Bourard en Kramer waren ook direct betrokken bij het tweede doelpunt van ADO, dat viel in de zeventigste minuut. Kramer lanceerde Bourard bij een counter en de Belg klopte Andre Onana met een schot waarbij de Ajax-goalie niet vrijuit ging.

Daar bleef het bij in Den Haag, waar de zorgen over ADO nog altijd groot zijn. De ploeg van Brood blijft zeventiende in de Eredivisie. Ajax heeft goede zaken gedaan en ziet in de top van de ranglijst de marge ten opzichte van Feyenoord, dat verloor bij Vitesse, groeien.  De voorsprong op PSV is drie punten en de Eindhovenaren komen op 10 januari naar Amsterdam voor de eerst echte grote topper van het seizoen. Woensdag wacht voor Ajax eerst nog een uitwedstrijd tegen Willem II.