Ajax defensief zeer sterk, bijzonder duel Groenendijk en Advocaat

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag gaat het onder Erik ten Hag nog ongeslagen Ajax op bezoek bij Vitesse. Onderin spelen FC Twente en Sparta Rotterdam een belangrijke thuiswedstrijd tegen respectievelijk FC Groningen en ADO Den Haag.

Ajax defensief zeer sterk, bijzonder duel Groenendijk en Advocaat

SPARTA ROTTERDAM - ADO DEN HAAG


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam:4 punten
Laatste 5 duels ADO Den Haag:9 punten

ACTUEEL

• De fase van buigen of barsten breekt aan voor Sparta Rotterdam. De Kasteelheren dragen nog altijd de rode lantaarn, maar de achterstand op de concurrentie onderin is nog te overzien. Tegenstander ADO Den Haag verrast vriend en vijand met een plek bovenin de middenmoot.

Sparta Rotterdam zette dit Eredivisie-seizoen al 32 spelers in; Abdou Harroui sloot vorige week aan in de rij. Nooit maakte de club in één jaargang gebruik van zoveel verschillende spelers.

• In drie van zijn laatste vier Eredivisie-duels noteerde ADO Den Haag een clean sheet. Dat zijn er net zoveel als in de vijftien wedstrijden daarvóór.

Sparta Rotterdam was vorige week dicht bij een punt tegen AZ.

• Sparta Rotterdam sprokkelde in de eerste 25 speelrondes slechts vijftien punten bij elkaar. Dat belooft weinig goeds: alle voorgaande teams die deze eeuw vijftien punten of minder hadden na 25 duels degradeerden dat seizoen uiteindelijk. Dat waren er overigens veertien.

• Bij een zege op Het Kasteel overtreft ADO Den Haag al het puntentotaal van het hele vorige seizoen. Destijds stokte de teller op 38 punten.

• De coaches van zondagmiddag, Dick Advocaat en Fons Groenendijk, hebben een verleden als speler bij zowel Sparta Rotterdam als ADO Den Haag.

ADO Den Haag speelde vorige week knap gelijk tegen Ajax.

HISTORIE

• Iets meer dan de helft van de vorige 35 edities van Sparta Rotterdam - ADO Den Haag (achttien stuks) werd gewonnen door de thuisploeg. Acht keer veroverde de residentieclub de volle buit en negen edities kenden geen winnaar.

• In augustus 2008 haalde ADO Den Haag met liefst 2-5 uit bij Sparta Rotterdam. Met twee doelpunten was Richard Knopper die dag een plaaggeest voor de ploeg uit de Maasstad.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Sparta Rotterdam en ADO Den Haag:


SeizoenUitslag
2005/062-3
2006/072-1
2008/092-5
2009/100-0
2016/170-1

VITESSE - AJAX


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Björn Kuipers
Laatste 5 duels Vitesse:7 punten
Laatste 5 duels Ajax:13 punten

ACTUEEL

• Vitesse verraste enkele weken geleden Feyenoord, maar liet in de duels daarna in totaal vijf punten liggen. Voor Ajax wordt het landskampioenschap een heel moeilijk verhaal na de resultaten van afgelopen week. De Amsterdammers moeten eerst nog maar eens AZ definitief van zich afschudden.

• Met zijn zeven competitietreffers is Mason Mount dit seizoen de meest trefzekere tiener in de Eredivisie. Vorige week maakte de Chelsea-huurling op fraaie wijze de 2-2 tegen VVV-Venlo.

Sinds de komst van Erik ten Hag kreeg Ajax in zeven wedstrijden slechts vier tegengoals. Sowieso zijn de hoofdstedelingen in defensief opzicht de beste ploeg van de Eredivisie. Ajax heeft de minste tegengoals en kreeg de minste schoten tegen.

Een razendsnelle vooruitblik op Vitesse - Ajax.

• Vitesse triomfeerde dit Eredivisie-seizoen al tweemaal tegen een club uit de traditionele topdrie. Drie overwinningen op deze teams zou voor het eerst sinds 2012/13 zijn.

Onder Ten Hag kwam Ajax twee keer niet tot scoren in zeven Eredivisie-wedstrijden. Dat is net zo vaak als in de 51 wedstrijden van zijn voorgangers Peter Bosz en Marcel Keizer samen.

• Van zijn eerste twaalf thuiswedstrijden deze competitie zette Vitesse er slechts vier in winst om. Om het aantal thuiszeges van vorig seizoen te evenaren zullen de Arnhemmers alle resterende duels in Gelredome moeten winnen.

'De echte titelstrijd moet nog altijd losbarsten.'

HISTORIE

• Vitesse speelt voor de 33ste keer voor eigen publiek een Eredivisie-wedstrijd tegen Ajax. De thuisploeg trok tien keer aan het langste eind en moest veertien keer zijn meerdere erkennen in de Amsterdammers. Acht remises rolden er uit de bus.

• Op 24 december 2006 boekte Vitesse een memorabele thuiszege op Ajax. De Amsterdammers gingen rusten met een 0-2 voorsprong, maar bogen met 4-2 het hoofd. Gabri liep in die wedstrijd tegen een rode kaart op.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Vitesse en Ajax:


SeizoenUitslag
2012/133-2
2013/141-1
2014/151-0
2015/161-3
2016/170-1

FC TWENTE - FC GRONINGEN


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 duels FC Twente:1 punt
Laatste 5 duels FC Groningen:3 punten

ACTUEEL

• Met zeventien punten uit 25 duels is FC Twente bezig aan een historisch slecht seizoen. De Tukkers, die pas vier keer triomfeerden, komen maar niet weg uit de gevarenzone. Tegenstander FC Groningen presteert deze jaargang ook teleurstellend, maar het moet wel raar lopen wil het degradatiespook opduiken in het Noordlease Stadion.

• FC Twente bleef zonder overwinning in zijn laatste negen Eredivisie-wedstrijden. In 1997 zetten de Enschedeërs voor het laatst een dergelijke serie neer. Toen werden liefst tien duels achtereen niet gewonnen.

Woensdag viel voor FC Twente het doek in het KNVB-bekertoernooi.

 Vorige week trof FC Groningen tegen NAC Breda drie keer het aluminium, waardoor de noorderlingen in totaal al twintig keer de paal of lat raakten dit seizoen, meer dan elke andere Eredivisie-club.

• In de eerste 25 speelrondes verrichtte FC Groningen-doelman Sergio Padt liefst 124 reddingen, meer dan al z'n collega's. Gedurende de volledige 34 duels van de voorbije competitie trad Padt 131 keer reddend op.

Holla heeft vertrouwen in redding FC Twente.

• Gertjan Verbeek boekte geen enkele zege in zijn eerste zeven Eredivisie-thuisduels met FC Twente (drie remises en vier nederlagen). Deze eeuw moesten slechts vijf trainers langer wachten op een eerste thuiszege met hun nieuwe werkgever.

• Voor het eerst in 22 jaar kan FC Groningen in vier achtereenvolgende Eredivisie-duels gelijkspelen. Ook in 1996 was FC Twente de vierde opponent in die reeks.

In de competitie verloor FC Twente vorige week van FC Utrecht.

HISTORIE

• 23 van de vorige 37 edities van FC Twente - FC Groningen resulteerden in een overwinning voor de thuisploeg. Zeven maal veroverden de noorderlingen alle punten en een remise was eveneens zeven keer het resultaat.

FC Groningen speelde vorige week gelijk tegen NAC Breda.

• Tijdens de laatste speelronde van vorig seizoen eindigde dit duel in een 3-5 zege voor FC Groningen. Simon Thesker maakte destijds een eigen doelpunt en de andere drie Groningse doelpuntenmakers zijn inmiddels vertrokken: Bryan Linssen, Oussama Idrissi (twee goals die middag) en Alexander Sørloth.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Twente en FC Groningen:


2012/134-1
2013/145-0
2014/151-2
2015/162-0
2016/173-5

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.