Ajax-defensie bijna onpasseerbaar, PSV gaat voor reeks à la 1987/88

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag tracht PSV ten koste van FC Emmen zijn zegereeks voort te zetten. Achtervolger Ajax gaat op bezoek bij SC Heerenveen.

Ajax-defensie bijna onpasseerbaar, PSV gaat voor reeks à la 1987/88

PSV - FC Emmen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

• De tussenbalans van PSV na acht speelrondes is perfect. In de hele Eredivisie-historie zijn er zelfs maar drie teams geweest die beter startten dan de Eindhovenaren in dit seizoen. Opponent FC Emmen liet vlak voor de interlandperiode de zege uit handen glippen tegen Fortuna Sittard, maar is met acht punten behoorlijk begonnen aan het Eredivisie-avontuur.

Luuk de Jong trof in zijn laatste vier Eredivisie-duels minimaal eenmaal doel. De laatste keer dat de aanvaller dat voor elkaar kreeg was in het voorjaar van 2016, toen hij in vijf achtereenvolgende competitiewedstrijden scoorde.

• Tegen Fortuna Sittard kreeg FC Emmen voor de derde keer dit Eredivisie-seizoen een tegendoelpunt na de 86ste minuut. Alleen de defensie van VVV-Venlo en Excelsior werd vaker geklopt in die fase: vier keer.

• In 1978 gebeurde het voor het laatst dat een club zijn eerste Eredivisie-duel ooit met een regerend landskampioen in winst omzette. PEC verraste in die jaargang PSV (0-1) en vormt dus een voorbeeld voor FC Emmen.

Zelfkritiek bij PSV: 'Misschien wel te veel realiteitszin'

• Alleen in het gouden seizoen 1987/88 (Europa Cup I-winst, bekerwinst en landstitel) zette PSV de Eredivisie-jaargang in met meer achtereenvolgende overwinningen dan nu. Destijds liepen de Eindhovenaren pas in de achttiende speelronde voor het eerst averij op.

• PSV pakte het ongekende aantal van 67 van de mogelijke 69 punten in zijn laatste 23 competitieduels met promovendi. Enkel Roda JC Kerkrade veroverde in die reeks een punt (1-1 op 12 december 2015), de andere wedstrijden tegen nieuwkomers werden allemaal gewonnen.

Historie

• Het wordt de vierde officiële ontmoeting tussen PSV en FC Emmen. De ploeg uit Eindhoven trok tot nu toe altijd aan het langste eind tegen de equipe uit Drenthe.

• Een van die duels had plaats in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi in 1982/83. PSV haalde destijds uit met 1-7. Jurrie Koolhof nam vier goals voor zijn rekening.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - Vitesse

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Na acht wedstrijden zitten er drie punten verschil tussen nummer dertien Excelsior (negen punten) en nummer vijf Vitesse (twaalf punten). Vlak voor de interlandbreak boekte Vitesse een klinkende zege op Heracles Almelo en ging Excelsior onderuit bij PEC Zwolle.

In die wedstrijd tegen PEC Zwolle ondernam Excelsior slechts vijf doelpogingen, het laagste aantal van de Kralingers in dit Eredivisie-seizoen.

Schiet Oussama Darfalou weer uit zijn slof? Tegen Heracles Almelo werd de Algerijn de vijfde Vitesse-speler die bij zijn basisdebuut twee goals of meer liet aantekenen. Abiola Dauda was in 2014 de laatste die voor zo'n kunststukje zorgde.

Khalid Karami stapte afgelopen zomer over van Excelsior naar Vitesse.
Khalid Karami stapte afgelopen zomer over van Excelsior naar Vitesse.

• Excelsior trof in zijn laatste negen Eredivisie-thuisduels minimaal één keer doel. Deze eeuw lukte het de Kralingers slechts eenmaal om in ten minste tien achtereenvolgende thuiswedstrijden op het hoogste niveau te scoren.

• Naast Ajax, PSV en Feyenoord is Vitesse de enige ploeg die in de afgelopen vier seizoenen - inclusief deze jaargang - als lid van de topzes begon aan speelronde negen.

• Vitesse hoopt een einde te maken aan een dramatische uitreeks. De Arnhemmers zegevierden in slechts één van hun laatste tien Eredivisie-duels op vreemde bodem. De resterende negen wedstrijden leverden vier gelijke spelen en vijf nederlagen op.

Historie

• Excelsior speelde in Eredivisie-verband elf keer eerder een thuiswedstrijd tegen Vitesse en triomfeerde slechts tweemaal. De Arnhemmers veroverden zes keer de volle buit.

• In het seizoen 2002/03 eindigde dit duel in 4-4. Vlak voor tijd maakte Mounir El Hamdaoui de laatste treffer van de middag namens de Kralingers. De routinier is sinds kort weer in dienst van Excelsior.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2011/12 0-2
2014/15 1-3
2015/16 0-3
2016/17 1-0
2017/18 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - Ajax

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Met twee overwinningen, vier gelijke spelen en twee nederlagen is SC Heerenveen tot nu toe een klassieke middenmoter. Ajax is met negentien punten uit acht duels en een doelsaldo van 21-4 bezig aan de beste competitiestart sinds 2009/10.

Sam Lammers fabriceerde vijf doelpunten in zijn eerste acht Eredivisie-duels voor SC Heerenveen. Alleen Alfred Finnbogason (acht) en Afonso Alves (zeven) kwamen tot meer treffers in hun eerste acht competitieduels voor de Friezen.

Zowel tegen Fortuna Sittard als AZ liet Kasper Dolberg een doelpunt aantekenen. De laatste keer dat de Deen in achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden scoorde, was aan het eind van het seizoen 2016/17.

Een vooruitblik op speelronde negen in de Eredivisie.

• SC Heerenveen bleef zonder overwinning in zijn laatste vijf Eredivisie-thuisduels. Blijven de Friezen ook tegen Ajax zonder winst, dan evenaren ze een negatief clubrecord uit 1990 en 2012.

• De bezoekers proberen een ijzersterke defensieve reeks door te trekken. Ajax hield de nul in acht van zijn laatste tien officiële wedstrijden. In die serie kregen de Amsterdammers slechts vier goals om de oren.

• Arber Zeneli mag zich tot nu toe de assistkoning van 2018 noemen. De aanvaller van SC Heerenveen blijft met dertien assists Steven Berghuis (twaalf stuks) en Hakim Ziyech (tien) voor.

Historie

• SC Heerenveen - Ajax werd 26 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers triomfeerden in de vorige vier uitgaves en staan in totaal op veertien overwinningen. Zes keer bleven alle punten in Friesland.

• Als we ook kijken naar de duels in Amsterdam, dan won SC Heerenveen op 31 januari 2009 voor het laatst van Ajax. Destijds werd het 0-1. Sindsdien triomfeerden de hoofdstedelingen in vijftien van de achttien confrontaties, drie keer was een remise het resultaat.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-3
2014/15 1-4
2015/16 0-2
2016/17 0-1
2017/18 0-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - AZ

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

Zowel FC Utrecht als AZ presteert dit seizoen niet bepaald denderend. De Domstedelingen zetten vlak voor de interlandperiode NAC Breda opzij en ontvluchtten daarmee in elk geval de degradatiezone. Na het duidelijke verlies bij Ajax staat AZ zesde.

• Simon Gustafson was met zijn twee goals tegen NAC Breda heel belangrijk voor FC Utrecht. De middenvelder is sinds zijn debuut op 27 september 2015 de enige Eredivisie-speler die voor drie verschillende Eredivisie-clubs minimaal twee treffers heeft gemaakt.

Uit de eerste acht wedstrijden peurde AZ slechts twaalf punten. Een matige start, maar vergelijkbaar met die van vorig seizoen, toen de Alkmaarders in deze fase van de competitie op dertien punten stonden.

• Als alleen de standen in de eerste helft zouden tellen, dan zou FC Utrecht de tweede plaats bezetten. Op basis van de standen in het tweede bedrijf staan de Domstedelingen echter helemaal onderaan.

Gedurende twee periodes was huidig FC Utrecht-trainer Dick Advocaat coach van AZ.
Gedurende twee periodes was huidig FC Utrecht-trainer Dick Advocaat coach van AZ.

• In het nog prille Eredivisie-seizoen heeft AZ al elf verschillende doelpuntenmakers gehad, meer dan elke andere club. De laatste acht AZ-goals kwamen op naam van zeven verschillende spelers.

AZ kreeg liefst dertien tegendoelpunten in zijn laatste vijf uitwedstrijden in de Eredivisie. Dat is er één minder dan in de zeventien duels die het daarvóór op vreemde bodem afwerkte.

Historie

• Van de vorige 38 edities van dit Eredivisie-duel won FC Utrecht er liefst twintig. AZ triomfeerde negen keer.

Vier seizoenen geleden eindigde deze wedstrijd in liefst 6-2. Sébastien Haller nam twee goals voor zijn rekening, beide keren middels een benutte strafschop.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-0
2014/15 6-2
2015/16 1-3
2016/17 1-2
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.