Ajax de Champions League en AZ de tranen

Ajax mag komend seizoen proberen deelname aan de Champions League veilig te stellen. De Amsterdammers rekenden in De Arena af met AZ (3-0), dat door defensieve missers opnieuw met lege handen staat.

In de openingsfase van de tweede helft ging het mis voor AZ. In de 55ste minuut was het John Heitinga, die volledig vrij mocht uithalen vanaf tien meter na een vrije trap van Kenneth Perez. En twee minuten later was het Ryan Donk die een voorzet van Tom De Mul nogal ongelukkig met zijn rechterknie over zijn eigen doelman Boy Waterman werkte: 2-0.

De Amsterdamse voorsprong en zege waren verdiend. Ajax moest de 2-1 nederlaag van Alkmaar rechtzetten en afgezien van een slap eerste half uur waren de Amsterdammers de baas voor eigen publiek.

AZ gunde de thuisploeg ook het initiatief met de voordelige marge in het achterhoofd. Maar het offensief dat de ploeg van coach Henk ten Cate vanaf de dertigste minuut ontketende, bleek de Alkmaarders te gortig. Cruciaal was daarbij de aanwezigheid van De Mul, die na een half uur de slap spelende Nicolae Mitea had vervangen en met zijn snelheid wel voor dreiging zorgde.

AZ zelf stichtte weinig gevaar. Shota Arveladze had de beste kansen. In de eerste helft schoot hij in een counter op de lat, en na de 2-0 kopte hij van dichtbij net naast. De mannen van coach Louis van Gaal slaagden er het gehele duel nimmer in Ajax rondom het doel van Maarten Stekelenburg vast te zetten.

De gevaarlijkste mogelijkheden bleven voor Ajax. Zo moest Demy de Zeeuw een inzet van Ryan Babel van de doellijn halen en trof Klaas-Jan Huntelaar vanaf enkele meters het zijnet, voordat Gabri in de negentigste minuut de play-offs besliste. Na voorbereidend werk van Huntelaar en een misser van opnieuw Donk tikte de Spanjaard van dichtbij de 3-0 binnen.