Ajax-beul Bryan Smeets neemt TOP Oss bij de hand

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 11 is dat TOP Oss-middenvelder Bryan Smeets. 

Ajax-beul Bryan Smeets neemt TOP Oss bij de hand

Van het stempel 'de beul van Ajax;  zal Bryan Smeets wel nooit meer afkomen. Als speler van De Graafschap hield hij de Amsterdammers op de slotdag van het seizoen 2015/16 van de landstitel. De heldenstatus van Smeets in Eindhoven nam immense vormen aan, aangezien PSV het kampioenschap voor de neus van Ajax weggriste dankzij Smeets.

Het was ongeveer het laatste wapenfeit van de aanvallende middenvelder in het Nederlandse betaalde voetbal. De Doetinchemmers sneuvelden in de play-offs tegen Go Ahead Eagles alsnog en na een jaar met De Graafschap in de Eerste Divisie had Smeets zijn zinnen gezet op een Engels avontuur. Blackpool leek de droom van Smeets uit te kunnen laten komen, maar de Engelsen waren toch niet overtuigd en lieten de deal afketsen.

Maastrichtenaar Smeets dook daarna op bij Cambuur. Daar meldde hij zich in de voorbereiding zichtbaar wat te zwaar. De Ajax-beul bleek tijd nodig te hebben om fit te worden, raakte in opspraak nadat hij een rode kaart kreeg voor een kopstoot en mocht halverwege het seizoen de Leeuwarders alweer verlaten. Het mislukte Friese avontuur deed ook Smeets inzien dat het anders moest.

Niet FC Eindhoven maar TOP Oss gaf hem de kans op revanche en in Oss is Smeets opgeleefd. Fysiek in orde, volop aanwezig en een absolute meerwaarde voor een elftal. Trainer Klaas Wels heeft Smeets belangrijk gemaakt in zijn beproefde 5-3-2-systeem. Als aanvallende middenvelder is Smeets beland op een cruciale positie in het elftal. Onlangs nog pakte dat verkeerd uit toen een terugspeelbal van Smeets Oss fataal werd tegen Den Bosch, maar in de uitbeurt tegen NEC nam Smeets overtuigend wraak.

Passend, sturend, scorend. Smeets is zichtbaar in zijn element en leefde zich – net als heel TOP Oss in Nijmegen – naar hartenlust uit. Nog altijd is hij pas 26, maar Smeets is met ruim tweehonderd duels betaald voetbal ervaren en uiterst bruikbaar in Oss. Hij bedient de voorwaartsen en met name met Huseyin Dogan lijkt hij een goede klik te hebben. De terugspeelbal tegen Den Bosch is een wijze les geweest. Niet te ver terug op het veld spelen, meer naar voren, is wenselijk voor iedereen. Als ideale nummer 10 achter de twee aanvallers hoort Smeets bij de betere spelers in de Keuken Kampioen Divisie. Misschien is de top van die competitie wel zijn plafond en moet hij niet per se in de Eredivisie willen spelen.

De topvijf van speeldag 11: 

Bryan Smeets (TOP Oss) 8
Lars Veldwijk (Sparta Rotterdam) 7,5
Jaroslav Navrátil (Go Ahead Eagles) 7,5
Huseyin Dogan (TOP Oss) 7,5
Kevin Vermeulen (RKC Waalwijk) 7,5

Elftal van de Week met vier Ossenaren en drie Bosschenaren

Het is Brabant boven deze week in het Elftal van de Week. Vier spelers van TOP Oss werden uitverkoren naar aanleiding van de sensationele 1-5 zege bij NEC en de 3-1 overwinning in de derby tegen FC Eindhoven leverde drie Den Bosch-spelers een uitverkiezing op.

TOP Oss slachtte NEC onder aanvoering van Speler van de Week Bryan Smeets. Hij haalde uiteraard het Elftal van de Week en kreeg daarin gezelschap van aanvaller Huseyin Dogan en de verdedigers Rick Stuy van den Herik en Dean van der Sluys.

De doelman van FC Den Bosch, Wouter van der Steen, behoort de laatste weken steevast tot de uitblinkers. Hij hield ook nu zijn ploeg weer op de been. Zijn teamgenoot Nicolás Romat is een nieuwe naam op dit niveau. De Argentijnse verdediger is weliswaar al dertig, maar in Nederland nauwelijks bekend. De derde Bosschenaar in het elftal, Stefano Beltrame, is al wat langer in Nederland.

Ook een derde Brabantse club ziet een speler terug bij de beste elf. De afgelopen zomer van Excelsior overgekomen Kevin Vermeulen leidde RKC Waalwijk naar een 3-2 zege op Jong FC Utrecht. Namens periodekampioen Sparta haalde Lars Veldwijk – goed voor twee kopgoals tegen Telstar - het elftal.

De laatste twee plekken zijn voor twee spelers van Go Ahead Eagles. De Deventenaren blijven prima presteren, al capituleerde Cambuur pas laat. Deze week werden verdediger Jeroen Veldmate en rechtsbuiten Jaroslav Navrátil beloond met een plek in het Elftal van de Week.

In het individueel klassement behield Javier Espinosa van FC Twente de leiding. Bryan Smeets rukte op naar plek twee. De Go Ahead-spelers Istvan Bakx en Navratil delen met FC Eindhoven-middenvelder Branco van den Boomen de derde plaats.

Algemeen individueel klassement:

1 Javier Espinosa (FC Twente) 6,81
2 Bryan Smeets (TOP Oss)  6,77
3 Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,73
Branco van den Boomen (FC Eindhoven) 6,73
Jaroslav Navrátil (Go Ahead Eagles) 6,73
6 Wouter van der Steen (FC den Bosch) 6,68
7 Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,65
8 Richard van der Venne (Go Ahead Eagles) 6,64
9 Bart Vriends (Sparta Rotterdam) 6,63
10 Ramon Pascal Lundqvist (Jong PSV) 6,61
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.