Ajax, AZ, PEC en NEC dromen van veroveren KNVB-beker

Reacties

De ontknoping van het KNVB-bekertoernooi nadert zijn apotheose. Deze dagen zal blijken wie er op Eerste Paasdag (zondag 20 april) in de bekerfinale in De Kuip zullen staan.

Ajax, AZ, PEC en NEC dromen van veroveren KNVB-beker

Woensdag nemen PEC Zwolle en NEC het in de eerste halve finale tegen elkaar op. In het IJsseldelta Stadion in Zwolle wordt afgetrapt om 20.45 uur. Een dag later is het de beurt aan bekerhouder AZ, dat in Alkmaar landskampioen Ajax ontvangt.

De Alkmaarders, die in de komende periode ook nog in de kwartfinale van de Europa League tegen Benfica zullen aantreden, moesten afgelopen weekend wél in actie komen. Zij wonnen zondag met 2-1 van PEC Zwolle in eigen huis. Vanwege de veelbesproken nucleaire top hoefde Ajax niet te spelen. Het uitduel met RKC Waalwijk is verplaatst naar woensdag 2 april.

NEC pikte zaterdag in de slotfase van het bezoek aan SC Heerenveen nog een puntje mee dankzij de gelijkmaker (2-2) van Søren Rieks, die in Zwolle zal ontbreken vanwege een schorsing.

Europees voetbal
Waar Ajax hoopt in de race te blijven voor de dubbel en AZ voor een uiterst knappe prolongatie, zal bij NEC en PEC ook smachtend worden uitgekeken naar de confrontatie in de halve eindstrijd. Een zege brengt immers Europees voetbal een flinke stap dichterbij.

Scenario's
- De winnaar van de beker zal volgend seizoen sowieso uit mogen komen in de Europa League, maar de winnaar van het duel PEC - NEC zal hopen op Ajax als overwinnaar in het duel van donderdag. Wanneer Ajax zich dan in de competitie bij de eerste twee speelt, zou de verliezend finalist Europa in mogen. Dat zou dan overigens wel voor de laatste keer zijn. De UEFA heeft onlangs aangekondigd vanaf komend seizoen de verliezend finalist niet meer te belonen met een Europees ticket.

'Vanaf volgend jaar gaat in zo'n geval het Europese ticket naar de best geklasseerde ploeg in de competitie. Dat is in onze ogen eerlijker. Dat hebben we meerdere keren aangegeven bij de UEFA. De Europa League is niet bedoeld voor de verliezers van een finale', legde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen onlangs uit in gesprek met Voetbal International.

Saillant is wel dat NEC nog allesbehalve zeker is van handhaving, maar dat er dus wel van een Europees ticket gedroomd mag worden. Opmerkelijk genoeg was NEC ooit al eens actief in Europa als Eerste Divisieclub: in 1983 speelden de Nijmegenaren in de Eerste Divisie, maar tegelijkertijd vertegenwoordigde de gedegradeerde ploeg ons land in Europa.

Overigens zijn er nog ingewikkeldere scenario's denkbaar.
- Als Ajax de beker wint, maar derde of vierde wordt in de competitie is de nummer vijf van Nederland verzekerd van deelname aan de voorronden van de Europa League en gaan de play-offs niet tussen de nummers vijf tot en met acht, maar tussen de nummers zes tot en met negen.

- Die nummer negen mag ook hopen op play-offs als de bekerwinnaar in de eindklassering van de Eredivisie eindigt op een plek tussen plaats vijf en acht. In het geval van AZ en PEC zou dat kunnen. De beker levert immers het meest gunstige Europa League-ticket op.

- Als de verliezer van de bekerfinale het onderspit delft tegen een ploeg die in aanmerking komt voor Champions League-voetbal (toptwee) levert dat het minst gunstige Europa League-startbewijs op. Er moet dan vroeg in het seizoen al gespeeld worden in de voorronde. Staat die ploeg óók nog eens vijfde, zesde, zevende of achtste na 34 speelrondes in de Eredivisie zal er wél aangetreden worden in de play-offs. Op het spel staat dan alléén een beter ticket en dus latere instroming.

Primeur
Met hun plek in de halve finale kunnen PEC en NEC nog altijd geschiedenis schrijven aangezien het bekertoernooi nog nooit gewonnen werd. NEC trok in de finales van 1973, 1983, 1994 en 2000 aan het kortste eind, terwijl PEC datzelfde deed in 1928 en 1977.

Ajax en AZ mochten De Dennenappel al wel eens omhoog houden. Van de 23 finales deed Ajax dat liefst achttien keer. AZ won vier van de vijf keer wanneer de Alkmaarders zich plaatsten voor de bekereindstrijd.

Nederland heeft dit seizoen nog vier te verdelen tickets voor de Europa League (volgend seizoen nog drie). Behalve de bekerwinnaar (of eventueel de verliezend bekerfinalist) mogen ook de nummers drie en vier van de Eredivisie Europa in. De nummers vijf tot en met acht spelen play-offs om het laatste ticket.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.