Ajax-aanwinst Schuurs zorgt voor vuurwerk bij klinkende zege Fortuna

Perr Schuurs heeft in zijn eerste wedstrijd na de bekendmaking van zijn transfer naar Ajax de hooggespannen verwachtingen andermaal waargemaakt. Met de aanvoerder als uitblinker heeft Fortuna Sittard zich door een ruime zege in het spoor van NEC Nijmegen genesteld, op een avond waarop de sneeuwval het Jupiler League-programma verstoorde.

Door veel sneeuw op de velden werden thuisduels van FC Oss en Go Ahead Eagles met respectievelijk NEC en Jong PSV afgelast. Zo moet Jan van Staa als nieuwe Go Ahead-trainer nog wachten op zijn eerste wedstrijd als opvolger van de ontslagen Leon Vlemmings. In het Lavans Stadion werd vrijdagavond wel aan het duel tussen Helmond Sport en FC Eindhoven begonnen, maar dat Brabantse onderonsje werd in de 26ste minuut definitief gestaakt.

Fortuna Sittard – RKC Waalwijk 6-0
Op een perfect groene grasmat deed Fortuna dus goede zaken en dat was voornamelijk te danken aan de achttienjarige blikvanger van de Limburgers. In de 31ste minuut ramde Schuurs de bal al van grote afstand tegen de touwen uit een vrije trap. De verdediger die na dit seizoen naar Ajax vertrekt, bewees dat de 1-0 allerminst een toevalstreffer was. In de vijftigste minuut was het namelijk opnieuw vanaf ruim 25 meter raak, dit keer uit open spel en via de onderkant van de lat.

RKC was ondertussen al met tien man komen te staan door rood voor Serginho Greene en de schade liep alleen maar verder op voor de Brabanders. Fortuna liep via Stefan Askovski en Finn Stokkers uit naar 4-0. RKC-verdediger Paul Quasten kreeg vervolgens ook nog rood en uit de daaropvolgende strafschop zorgde Djibril Dianessy voor de 5-0. Lars Hutten zorgde met de zesde treffer in de extra tijd voor het slotakkoord.

Fortuna heeft na de overwinning 35 punten uit zeventien wedstrijden en staat daarmee op één punt van koploper NEC, dat door de sneeuwval in Oss één wedstrijd minder heeft gespeeld.

Bekijk hieronder de goals van Perr Schuurs.

Almere City FC - De Graafschap 2-1
De wedstrijd in het Yanmar Stadion begon nog zo goed voor De Graafschap. Op aangeven van Daryl van Mieghem was het via Anthony van den Hurk in de veertiende minuut al raak voor De Superboeren. Daarna ging het bergafwaarts. Silvester van der Water maakte halverwege de eerste helft gelijk en Dennis van der Heijden zorgde vlak na rust voor de voorsprong. Zijn vijfde competitiedoelpunt van het seizoen was direct ook de winnende treffer. Almere klimt daardoor naar plek negen. De Graafschap blijft vierde.

FC Dordrecht - MVV Maastricht 2-4
MVV had dit seizoen op vreemde bodem nog maar één keer gewonnen in de Jupiler League. De laatste vijf uitwedstrijden werden zelfs verloren, maar in de zeventiende speelronde kwam er op dat vlak eindelijk de ommekeer. En daar zag het na zes minuten zeker niet naar uit na de eigen goal van Samy Mmaee. Alessandro Ciranni herstelde de schade razendsnel door gelijk te maken. Dordrecht kwam weliswaar door een rake strafschop van Jafar Arias nog snel op 2-1, maar had geen antwoord op het offensief van MVV in de tweede helft.

De bezoekers denderden namelijk over Dordrecht heen. Dean Koolhof maakte in de 57ste minuut gelijk, Mmaee haalde revanche voor zijn eigen goal door voor de 2-3 te tekenen en het Limburgse feest was compleet toen FC Dordrecht-verdediger Erol Alkan de bal in eigen doel werkte: 2-4. Door de uitzege is MVV op weg naar het linkerrijtje als nummer elf van de Jupiler League, terwijl FC Dordrecht het vooralsnog met plek dertien moet doen.

Overige uitslagen:
FC Volendam - Jong FC Utrecht 2-1
Telstar - FC Emmen 0-0

Inmiddels is ook bekend geworden wanneer de afgelaste wedstrijden worden ingehaald. Oss-NEC wordt maandagavond gespeeld, waarna een dag later de thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles tegen Jong PSV volgt. Wanneer de wedstrijd tussen Helmond en Eindhoven wordt afgemaakt, is nog niet bekend.