Ahmed 'Mido' Hossam is een uitstekende pinchhitter

In alle lijstjes van de grootste miskopen van dit seizoen prijkt zijn naam bovenaan: Ahmed Mido Hossam (foto). Ooit een Amsterdamse held, maar dit jaar is hij uitgegroeid tot het rolmodel van de klassieke miskoop.

Ahmed 'Mido' Hossam is een uitstekende pinchhitter

Iemand met een groots Ajax-verleden, maar voor pers en publiek staat hij nu synoniem aan het Amsterdamse verval. Kilo's te zwaar toen hij binnenkwam bij Ajax en daardoor eerst gedwongen tot een lange periode van trainen en afvallen. En toen de rentree eindelijk kwam werd het beeld bevestigd van een speler die veel te zwaar was en de mobiliteit van een flatgebouw had.

Dat beeld is altijd blijven hangen en is ook nooit meer weggegaan. Mido staat symbool voor het falen van Ajax. In een ander klassement staat Mido echter bovenaan. Welke aanvaller had dit seizoen namelijk het hoogste rendement in de Eredivisie? Niet Jonathan Reis, Mounir El Hamdaoui of Björn Vleminckx, maar Ahmed Mido Hossam... Hoe kan dat? De Egyptenaar maakte gemiddeld gewoon de meeste treffers in de weinige speelminuten die hem gegeven waren.

In de Eredivisie moest Mido het dit seizoen doen met vier invalbeurtjes, terwijl hij één keer in de basis mocht beginnen. In totaal speelde hij 174 minuten in de Eredivisie waarin hij twee keer scoorde. Het is een rendement waar geen enkele topspits aan kan tippen. De voorsprong van Mido wordt alleen nog maar groter op de andere spitsen wanneer andere factoren zoals bekervoetbal en assists worden meegenomen. Volgens die berekening is Mido gemiddeld elke 55 minuten goed voor een treffer of een assist.

Maakt dat van Mido een goede aankoop? Natuurlijk zijn er nog steeds alle tegenargumenten. U kunt ze waarschijnlijk allemaal wel dromen, zo vaak zijn ze in de media herhaald. Mido is geen topsporter, je kunt niet iemand aantrekken die eerst moet afvallen voordat hij functioneert. Mido blokkeert een jonge aanvaller in zijn ontwikkeling. Mido kan nog steeds geen negentig minuten voetballen. Dat is allemaal waar en als je tien keer een filmpje afdraait met een moment waarin hij als een oude man de bal knullig naast schiet dan wordt dat allemaal bevestigd. Alleen is dat vooral het gevoel dat leeft over Mido.

Daartegenover staan wat andere dingen. Ten eerste is Mido geen aankoop. Hij heeft zijn contract bij Middlesbrough afgekocht en speelt bij Ajax voor een premie per wedstrijd. Ten tweede is hij niet gehaald als basisspeler maar als pinchhitter. En ten derde zijn daar de kille cijfers die van hem de aanvaller met het meeste rendement maken. Dat zijn de feiten. Ook het feit dat hij die treffers tegen VVV Venlo, NEC en Veendam maakte doen daar niets aan af. Daartegenover kun je dan ook meteen stellen dat Mido drie keer zijn ploeg erdoor heen sleepte en dat zijn laatste wedstrijden ook meteen zijn beste waren. Zo'n slechte pinchhitter had Ajax dus nog niet.

Taco van den Velde Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's