Aftellen naar WK 2018: de wereld maakt kennis met Deens dynamiet

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 27 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de wereld maakt kennis met Deens dynamiet

Het WK 1986 in Mexico was voor Denemarken, goed voor 27 treffers in de gehele WK-historie, een toernooi van uitersten. De Scandinaviërs verrasten tijdens hun debuut voor het oog van de hele wereld en verdienden daarmee de bijnaam Danish Dynamite, maar in de achtste finale kwam er weer net zo abrupt een einde aan het sprookje tegen Spanje (1-5, vier keer Butragueño).

Het is nog altijd de grootste nederlaag ooit in de Deense WK-historie. Tien dagen eerder kreeg de grootste WK-zege aller tijden van de Denen gestalte in het groepsduel met Uruguay. Het werd in Nezahualcóyotl liefst 6-1 voor de mannen van Sepp Piontek, met drie goals van Preben Elkjær Larsen en één van zowel Søren Lerby (ex-Ajax -en PSV), Michael Laudrup als Jesper Olsen (ex-Ajax).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Denemarken zorgde vijf dagen later voor een daverende verrassing door ook de latere finalist West-Duitsland op een 2-0 nederlaag te trakteren, maar had zijn kruit blijkbaar verschoten toen de knock-outfase aanbrak. En dus geldt, met het vijfde optreden op een mondiaal eindtoernooi in aantocht, niet het WK '86, maar de kwartfinaleplaats op het WK 1998 als beste prestatie.

Twaalf jaar na het explosieve WK-debuut was één man er nog steeds bij: Michael Laudrup. Net als in '86 scoorde de inmiddels 34 jaar oude spelmaker (een penalty tegen Frankrijk), waardoor hij een van de negen spelers is die in een tijdspanne van twaalf jaar scoorde op een WK. En net als twaalf jaar eerder had Denemarken vuur in de schoenen, dit keer in de achtste finale tegen Nigeria: 4-1.

Het is ook de wedstrijd waarin een bijzonder WK-record werd gevestigd; Ebbe Sand, later Schalke 04, toonde zich een ware supersub door koud zestien seconden in het veld te scoren, het snelste doelpunt op een mondiaal toernooi van een invaller. In de kwartfinale tegen Brazilië boden de Denen stevig weerstand, maar betekende een doelpunt van Rivaldo uiteindelijk de knock-out: 3-2.

QUIZVRAAG: Preben Elkjær Larsen scoorde vier keer op het WK 1986, maar is niet de WK-topscorer aller tijden van Denemarken. Wie wel (met vijf goals)?

ANTWOORD QUIZVRAAG 17 MEI: Wie is met vier goals Mexicaans WK-topscorer aller tijden? Luis Hernández

De WK-historie van Denemarken

Toernooi Winst Gelijk Verlies Goals Resultaat
WK 1986 3 0 1 10-6 Achtste finale
WK 1998 2 1 2 9-7 Kwartfinale
WK 2002 2 1 1 5-5 Achtste finale
WK 2010 1 0 2 3-6 Groepsfase
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.