Aftellen naar WK 2018: de arbiter die historie gaat schrijven

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 24 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de arbiter die historie gaat schrijven

Met zijn 24 jaar en 193 dagen is Juan Gardeazábal nog altijd de jongste scheidsrechter op een WK. De Spanjaard, die al in 1969 overleed en zijn record in 1958 vestigde, zal ook komende zomer niet uit de boeken verdwijnen.

Wie dat evenmin zal overkomen, is Ravshan Irmatov. De veertigjarige Oezbeek, in eigen land tien keer uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar, floot het recordaantal van negen WK-duels en maakt ook komende zomer deel uit van het arbiterskorps.

Dat de FIFA een zeer groot vertrouwen heeft in Irmatov bleek acht jaar geleden al. De in Tashkent geboren arbiter mocht de openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Mexico leiden en deed dat zo goed dat hij later in het toernooi de kwartfinale Argentinië - Duitsland en de halve finale Uruguay - Nederland kreeg.

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe Irmatov straks presteert, maar hij lijkt een van de kandidaten om de WK-finale te mogen fluiten. Net als bijvoorbeeld Björn Kuipers heeft de Oezbeek het voordeel dat zijn eigen land niet tot de deelnemers behoort. Opvallend is dat nog nooit een Aziaat de belangrijkste voetbalwedstrijd in goede banen mocht leiden. In drie van de laatste vier WK-finales had een Europeaan de leiding in handen. In 2014 ging deze eer naar Nicola Rizzoli, die afgelopen jaar zijn carrière beëindigde.

Of Irmatov nu wel of niet Rizzoli opvolgt: naar alle waarschijnlijkheid wordt hij de eerste arbiter met tien WK-duels achter zijn naam.

QUIZVRAAG: De Belg Frank De Bleeckere floot zeven WK-duels. Welke landgenoot van hem bereikte ook dat aantal?

ANTWOORD QUIZVRAAG 20 MEI: Lothar Matthäus had na zijn actieve carrière een minder succesvolle loopbaan als trainer. Welk land probeerde hij tevergeefs naar het WK 2006 in Duitsland te leiden? Hongarije

Arbiters met meeste WK-duels:

Scheidsrechter WK-duels Eindrondes
Ravshan Irmatov 9 2010, 2014
Joël Quiniou 8 1986, 1990, 1994
Benito Archundia 8 2006, 2010
Jorge Larrionda 8 2006, 2010
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.