Afrekencultuur raakt directeuren van clubs harder dan coaches

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping de onrust in de bestuurskamers van verschillende clubs uit de Eredivisie.

Afrekencultuur raakt directeuren van clubs harder dan coaches

Goed nieuws voor de trainers in de Eredivisie. Bijna iedereen haalde de Kerst. Jean-Paul de Jong vertrok al aan het begin van het seizoen bij FC Utrecht en John van 't Schip sneuvelde vlak voor de winterstop bij het (over)ambitieuze PEC Zwolle. Met twee stuks was het een relatief rustige herfst.

Hoe anders is dat voor de directies. In de bestuurskamers sneuvelt de een na de ander. De algemeen directeuren Luuc Eisenga en Justin Goetzee zien we na de winterstop niet meer terug bij Heerenveen en NAC. Bij die laatste club werd ook technisch directeur Hans Smulders op straat gezet. Zijn collega Mustafa Aztopal van Fortuna heeft eveneens besloten om te stoppen, hij vertrekt uit Sittard.

In Groningen kondigde zowel Hans Nijland als Ron Jans alvast hun afscheid aan. Iets zuidelijker deed algemeen directeur Wim Beekman in Emmen hetzelfde en bij FC Utrecht haakt operationeel directeur Paulo Steverink af. Dat zijn al acht directeuren die verdwijnen.

In Tilburg werd bij Willem II een ontmanteling ternauwernood voorkomen, clubbaas Berry van Gool overleefde daar een motie van wantrouwen. De directeur lijkt momenteel sneller over de datum dan de coach.

'Dat komt door de toegenomen druk op deze functie', zegt Goetzee, die overigens nog sympathiek werd uitgezwaaid bij de laatste thuiswedstrijd van NAC. 'Het is een lastig vak. Vaak komen er mensen uit het bedrijfsleven die denken in het betaalde voetbal hetzelfde kunstje te kunnen doen, maar dat werkt dus niet. De toegenomen mediadruk maakt het ook onrustig. Door de sociale media ben je steeds zichtbaarder.'

Goetzee noemt het enorme verloop 'funest voor de bedrijfstak. Ik had het daar onlangs nog met Eric Gudde over. De KNVB doet al best veel aan voorlichting voor directeuren en commissarissen, maar dat mag nog intensiever. Het lijkt zo’n mooie baan, maar het is echt heel moeilijk. Mensen onderschatten hoe moeilijk zo’n publieke functie is. Het gevolg is nu dat directeuren nogal snel vertrekken. Aan de tafels bij de KNVB en de Eredivisie CV zitten elke keer nieuwe gezichten, dat is slecht voor de continuïteit van de bedrijfstak.'

Een treetje onder de Eredivisie is het al niet veel beter. Bij NEC bezweek directeur Remco Oversier. In Den Bosch stapte Paul van der Kraan zelf op. Hij maakt promotie naar FC Twente, dat eerder dit seizoen brak met Erik Velderman. Opvallend detail; de KNVB heeft de Georgische overname die Van der Kraan regelde voor FC Den Bosch nog altijd niet goedgekeurd en schakelde inmiddels een forensisch accountantsbureau in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.