Jackpot lonkt voor Willem II na gok met Frenkie

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping de gok van Willem II met Frenkie de Jong die uiteindelijk zeer goed lijkt uit te pakken.

Jackpot lonkt voor Willem II na gok met Frenkie

Het verkooprecord van Willem II staat al elf jaar. In 2007 werd spits Mounir El Hamdaoui voor zeven miljoen euro verkocht aan AZ. De Tilburgers kunnen dat record nu evenaren met een transfer waarvoor ze zelf niet eens verantwoordelijk zijn. Bij een transfer van 75 miljoen van Frenkie de Jong houdt Willem II daar dankzij een doorverkoop-aandeel een miljoen of zeven aan over. Ook RKC Waalwijk heeft nog rechten en kan dankzij de jonge Ajacied in één klap de jaar-begroting terugverdienen.

De regeling kwam destijds onder druk tot stand, geeft Willem II-directeur Berry van Gool toe. ‘Stel dat Ajax drie jaar geleden had gezegd dat we vijf of zes ton konden krijgen, dan hadden wij dat waarschijnlijk gedaan’, zegt hij. Ajax wilde destijds niet betalen, maar verhuurde wel een paar spelers aan de Tilburgers en stelde een aandeel van een toekomstige transfer in het vooruitzicht. ‘Op zijn zestiende tekende Frenkie de Jong een driejarig contract, de maximale duur die je kunt aanbieden op die leeftijd. Toen Ajax op de stoep stond, waren er al meer dan twee jaar verstreken. We liepen het risico dat we uiteindelijk met lege handen zouden staan, hadden weinig te kiezen en besloten toen: Oké, we nemen dat percentage. De dood of de gladiolen en we zien wel. Alles of niks.’

Die gok lijkt geweldig uit te pakken. In het verleden was het doorverkooppercentage het smeermiddel in de onderhandelingen, voor het geval clubs het niet eens konden worden over de transfersom. Maar in de huidige markt, met waanzinnige bedragen die omgaan in de top van de piramide, lijkt het voor kleinere clubs inmiddels aantrekkelijker te gaan voor een doorverkoopaandeel dan voor directe cash. Van Gool: ‘Zeker als het een jonge speler betreft van wie je nog een sterke groeicurve verwacht, is het steeds interessanter het accent te leggen op doorverkoop. Voorwaarde is wel dat de club gezond is, want er zit een risico aan. We moeten nog zien of de transfer van Frenkie de Jong doorgaat en wat er overblijft na aftrek van de kosten, zoals eventuele aandelen voor de makelaar en de speler. Maar feit is wel dat het fenomeen doorverkooppercentage een steeds grotere rol speelt in deze markt.’

Bij elke internationale transfer gaat bovendien een solidariteitsbijdrage van vijf procent naar de opleidende clubs. Zo verdiende Willem II dit jaar jaar meer dan een ton aan de transfers van Jürgen Locadia en Wout Weghorst, terwijl eerder Virgil van Dijk een kleine acht ton opleverde. Met Virgil van Dijk en Frenkie de Jong is de kans groot dat Willem II straks de twee duurste Nederlanders heeft opgeleid, zonder dat zij in het eerste elftal hebben geschitterd. Van Dijk speelde nooit in het shirt van De Tricolores, De Jong noteerde slechts 75 minuten in de hoofdmacht.

'Natuurlijk ziet Bayern München wel wat in De Ligt en De Jong'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.