Afmelding uit Australië maakt weg vrij voor WK in Saoedi-Arabië

Reacties

Australië heeft zich vlak voor de deadline teruggetrokken voor de organisatie van het WK 2034. Daarmee lijkt het een formaliteit dat Saoedi-Arabië wordt aangewezen als gastland.

Afmelding uit Australië maakt weg vrij voor WK in Saoedi-Arabië
© Pro Shots

Australië meldde zich eerder nog als mogelijke kanshebber, maar heeft na zorgvuldige overwegingen besloten zich niet kandidaat te stellen voor het WK 2034. Dat blijkt uit een statement dat dinsdag op de website van de Australische voetbalbond (FA). De FA denkt een betere kans te maken op het organiseren van de Azië Cup voor vrouwen in 2026 en het WK voor clubs van 2029. Eerder dit jaar was Australië samen met Nieuw-Zeeland nog het gastland van het WK voor vrouwen.

Dat Australië geen bid indient voor het WK van 2034, lijkt te betekenen Saoedi-Arabië het toernooi in de schoot geworpen krijgt. Omdat het WK van 2026 wordt gehouden in Canada, Mexico en de Verenigde Staten en het WK 2030 na een korte start in Zuid-Amerika wordt gespeeld in Marokko, Portugal en Spanje, betekent dat Azië en Oceanië volgens de statuten van de FIFA de enige continenten zijn waar de mondiale eindronde van 2034 kan worden gehouden.

De toenemende macht van Saoedi-Arabië in het mondiale voetbal is omstreden, vanwege het regime in het Arabische land. Dit jaar tekenden diverse Europese sterren miljoenencontracten in de Saudi Pro League, terwijl Saoedische investeerders ook plannen hebben om zich in te kopen in Europese clubs. Bij Newcastle United is dat al gebeurd. Nu lijkt dus ook de weg vrij voor een WK in Saoedi-Arabië, dat sinds het debuut in 1994 zes keer deelnam aan een WK-eindronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.