Afgekeurde goal kost Boro punten in jacht op promotie

Middlesbrough heeft in de uitwedstrijd tegen Birmingham City twee kostbare punten verspeeld in de strijd om promotie naar de Premier League. De ploeg van manager Aitor Karanka gaf een 2-1 voorsprong uit handen tijdens de voorlaatste speelronde van het Championship. Mede dankzij een afgekeurd doelpunt bleef het 2-2.

Na 44 duels stond Boro net als Burnley en Brighton & Hove Albion op 87 punten. Bovendien zijn ook de verschillen in doelsaldo minimaal. Er zijn echter maar twee directe tickets te vergeven. Het slot van de strijd om promotie, en daarmee de garantie op 160 miljoen euro aan inkomsten uit tv-rechten en commercie, beloofde daarom bol van de spanning te staan. Dat bleek vrijdagavond in het St. Andrew's Stadium.

Het spektakelstuk barstte na een half uur pas echt goed los toen Maikel Kieftenbeld Middlesbrough-doelman Dimitrios Konstantopoulos tot een redding dwong met een schot van dertig meter. Vijf minuten later was het alsnog raak toen Stephen Gleeson het van afstand probeerde. Nog voor rust repareerde Jordan Rhodes de schade door een fout van doelman Adam Ledgzdins af te straffen.

Rhodes kwam afgelopen seizoen voor een Premier League-achtig bedrag van twaalf miljoen euro over van Blackburn Rovers, maar de 26-jarige spits miste meteen na rust een enorme kans op de 1-2. Enkele minuten later scoorde Gastón Ramírez echter alsnog na goed terugkoppen van Rhodes. Tien minuten later trok David Davis de stand echter gelijk met een prachtig schot.

Wat volgde was een bizar laatste kwart van de wedstrijd, waarin onder meer een goal van Boro-verdediger Daniel Ayala - vrijwel meteen na de 2-2 - onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel. Hoewel er daarna over en weer nog vele kansen volgden, kan dat wel eens een dure fout blijken te zijn. Burnley en Brighton kunnen maandag twee punten uitlopen. Middlesbrough heeft directe promotie nog wel in eigen hand. Zaterdag komt Brighton op bezoek tijdens de laatste speelronde.