Afgang QPR in FA Cup, Heitinga matchwinner Everton

Waar Brighton & Hove Albion in de FA Cup voor een stunt zorgde door Newcastle United uit te schakelen, was Arsenal zaterdagmiddag met 2-3 te sterk. In Londen verliet Queens Park Rangers het veld met de staart tussen de benen na een 2-4 nederlaag tegen Milton Keynes Dons.

Brighton & Hove Albion - Arsenal 2-3Arsenal kwam na een kwartier op voorsprong dankzij een prachtig schot van Oliver Giroud in de kruising, nadat Podolski de bal had klaargelegd. Brighton bleef echter gretig op zoek naar een doelpunt en dacht daar een kwartier voor tijd beloond voor te worden.

De goal van de Argentijn Leonardo Ulloa werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Dat werkte niet demotiverend voor de thuisploeg, aangezien drie minuten later alsnog 1-1 de tussenstand was. Een slecht optreden van Wojciech Szczesny bij een hoekschop maakte het voor Ashley Barnes simpel om de bal binnen te koppen.

Nauwelijks tien minuten na rust begon Arsenal weer met flink druk zetten op het doel van Brighton. Waar Podolski dicht bij de 2-1 was - zijn vrije trap belandde op de lat - had Giroud (foto, midden) wel geluk. Een fraaie pass van Abou Diaby werd knap gecontroleerd door de Fransman, die met een hard schot de 2-1 liet aantekenen.

Ook daarna wierp Brighton het hoofd niet in de schoot. Met een snoekduik trok Ulloa de stand in zijn debuutwedstrijd gelijk: 2-2. In de slotfase bleef Arsenal, zoals het de hele wedstrijd eigenlijk al deed, domineren. Het ontbrak The Gunners aan geluk in de afronding, maar zij creëerden naarmate het laatste fluitsignaal naderde steeds meer kansen.

Dat uiteindelijk de 2-3 viel was daarom niet geheel opmerkelijk. Een schot van Theo Walcott werd van richting veranderd, waardoor doelman Casper Ankergren kansloos was en Arsenal zich plaatste voor de vijfde ronde.

Bolton Wanderers - Everton 1-2Bij Everton heeft John Heitinga zichzelf geliefd gemaakt bij de supporters. De voormalige Ajacied was in de blessuretijd verantwoordelijk voor het winnende doelpunt in de wedstrijd tegen Bolton Wanderers.

Na twintig minuten kwamen The Toffees op voorsprong door een doelpunt van een andere voormalige Ajacied. Steven Pienaar liet de eerste goal van de middag aantekenen. Toch lukte het Everton niet om de voorsprong vast te houden, vanwege een doelpunt van Marvin Sordell.

Het leek erop dat de ploegen afstevenden op een replay, totdat Heitinga een plaats in de vijfde ronde veilig stelde met de 1-2. Queens Park Rangers - Milton Keynes Dons 2-4Door de laatste drie wedstrijden niet te verliezen leek Queens Park Rangers de weg naar boven weer te hebben gevonden. De hekkensluiter van de Premier League werd zaterdagmiddag echter weer keihard met beide benen op de grond gezet, na een 2-4 nederlaag tegen Milton Keynes Dons.

MK Dons, uitkomend op het derde niveau van Engeland, kwam door een eigen doelpunt van Armand Traore op voorsprong. Op slag van rust werd het behalen van de volgende ronde een lastige opgave doordat Ryan Lowe de score verdubbelde.

In de tweede helft wilde het bij de club van manager Harry Redknapp wederom niet lukken. Sterker nog, door goals van Ryan Harley en Darren Potter (0-4) zette de Londense Premier League-club een ware wanprestatie neer.

Via Jay Bothroyd en Fabio da Silva werd de eer nog enigszins gered doordat de eindstand 2-4 werd, maar was de blamage al lang een feit.

Norwich City - Luton Town 0-1Ook Norwich City heeft zich als Premier League-club aardig verslikt. Tegen vijfdeklasser (!) Luton Town verloor de ploeg in eigen huis met 0-1.

Norwich is bezig aan een dramatische reeks in de competitie. De laatste gewonnen wedstrijd dateert van 15 december vorig jaar en uit de afgelopen zes duels werd slechts één punt gehaald, na een remise tegen Newcastle United.

Desondanks mocht een overwinning op de vijfdeklasser verwacht worden. Lange tijd bleef het doelpuntloos, totdat Luton-speler Scott Rendell tien minuten voor tijd voor een ware stunt zorgde: 0-1.

Overige uitslagenMacclesfield Town - Wigan Athletic 0-1Derby County - Blackburn Rovers 0-3Hull City - Barnsley 0-1Middlesbrough - Aldershot Town 2-1Reading - Sheffield United 4-0Huddersfield Town - Leicester City 1-1Bolton Wanderers - Everton 1-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.