Advocaat is Michels voorbij, penaltyprimeur Kramer

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de twaalfde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

PEC Zwolle
2 - 4
Ajax
Ajax

• PEC Zwolle kwam tegen Ajax op de snelste 0-3 achterstand ooit in een thuisduel in de Eredivisie (na 19 minuten en 17 seconden).

• PEC Zwolle verstuurde slechts 143 passes op de helft van de tegenstander, het laagste aantal in een thuiswedstrijd in de Eredivisie sinds het laatste thuisduel met Ajax daarvoor (129 op 8 december 2018).

• Quincy Promes, die zijn eerste kopdoelpunt in de Eredivisie maakte, was goed voor negen doelpunten in zijn laatste tien duels voor Ajax in alle competities; Promes scoorde over het hele seizoen vaker dan iedere andere Ajacied (10 goals, alle competities).

• Hakim Ziyech rondde zeven van zijn twaalf dribbels af tegen PEC Zwolle, het hoogste aantal succesvolle dribbels voor hem in een Eredivisie-duel sinds 10 december 2017 (toen 9 tegen PSV).

RKC Waalwijk
2 - 0
Heracles Almelo

• Door de overwinning voorkwam RKC dat het de langste reeks Eredivisie-wedstrijden zonder zege neerzette (17 duels), in 1998 wist de club ook zestien Eredivisiewedstrijden op rij niet te winnen.

• Met zijn vrije trap in de 48ste minuut raakte Clint Leemans voor de derde keer dit seizoen paal of lat in de Eredivisie, geen speler deed dat dat vaker (Ajdin Hrustic, Michael de Leeuw en Ragnar Ache ook 3).

• Heracles verloor de laatste twee Eredivisie-duels waarin ze op bezoek gingen bij de nummer achttien van de Eredivisie, de acht uitduels daarvoor op bezoek bij de hekkensluiter werden niet verloren (W7, G1).

• Heracles Almelo had een passnauwkeurigheid van 53,3 procent op de helft van de tegenstander, het laagste percentage voor de Almeloërs in een competitiewedstrijd dit seizoen.

Sparta Rotterdam
2 - 2
PSV
PSV

• Voor de derde keer in de clubgeschiedenis en voor het eerst sinds 1961 kwam Sparta in één Eredivisie-duel met PSV twee keer op voorsprong.

• PSV liet dit Eredivisie-seizoen vier punten liggen tegen promovendi (2 tegen FC Twente, 2 tegen Sparta), het hoogste aantal voor de Eindhovenaren in één Eredivisiejaargang sinds 1998/99 (5).

• PSV maakte dit kalenderjaar acht doelpunten in of na de negentigste minuut van een Eredivisie-duel, meer dan iedere andere ploeg (SC Heerenveen 7).

• Mohamed Ihattaren werd de eerste PSV'er die minstens vijf keer schoot en minstens vijf kansen creëerde in een Eredivisie-duel sinds Luuk de Jong op 24 november 2018 (6 schoten en 5 gecreëerde kansen tegen sc Heerenveen).

AZ
AZ
3 - 0
FC Twente
FC Twente

• AZ werd de eerste ploeg dit seizoen die drie keer paal of lat raakte in een Eredivisie-duel en deed dat zelf voor het eerst sinds 6 november 2011 (toen ook 3 keer, tegen ADO Den Haag).

• AZ kwam in de laatste drie Eredivisiewedstrijden telkens tot scoren uit een corner, even vaak als in de vijftien Eredivisie-duels ervoor.

• Joël Drommel werd de eerste FC Twente-keeper met een rode kaart in een Eredivisie-wedstrijd sinds Nick Marsman in december 2015.

• FC Twente kreeg dit seizoen drie rode kaarten in competitieverband, vaker dan in het gehele vorige Eredivisie-seizoen van de Tukkers (2 in 2017/18).

FC Emmen
FC Emmen
2 - 1
Vitesse
Vitesse

• De 2-0 van Nikolai Laursen in de 22ste speelminuut betekende de snelste 2-0 voorsprong van FC Emmen in de Eredivisie.

• Michael de Leeuw maakte zijn eerste doelpunt in tien Eredivisie-duels met Vitesse, de spits heeft nu tegen 22 van de 24 Eredivisie-ploegen waar hij tegen speelde gescoord (alleen niet tegen VVV-Venlo en FC Groningen).

• Vitesse verloor voor het eerst sinds april 2018 en voor het eerst onder Leonid Slutsky opeenvolgende wedstrijden in de Eredivisie (toen tegen Roda JC en NAC Breda).

• Riechedly Bazoer leed 21 keer balverlies in dit duel, nog nooit verloor de middenvelder zo vaak de bal in een Eredivisie-wedstrijd.

FC Utrecht
FC Utrecht
6 - 0
Fortuna Sittard

• FC Utrecht boekte de grootste zege in de Eredivisie sinds 30 november 2007 (7-1 tegen Sparta), het was tevens een evenaring van de grootste Eredivisie-zege ooit van Utrecht (5 keer eerder gewonnen met een marge van 6).

• Simon Makienok, die zijn eerste Eredivisie-minuten maakte sinds 16 september 2018, werd de snelst scorende invaller van FC Utrecht (3 minuten en 6 seconden) sinds Lukas Görtler op 7 februari 2018 tegen Sparta (2 minuten en 3 seconden).

• Fortuna Sittard kreeg dit kalenderjaar 59 tegendoelpunten in uitwedstrijden in de Eredivisie, slechts één ploeg kreeg ooit meer tegentreffers in uitduels in een kalenderjaar in Eredivisie-verband: Elinkwijk (76) in 1966 (DOS ook 59 in 1967).

• Alexei Koselev kreeg dit kalenderjaar 82 tegentreffers in de Eredivisie, een negatief record voor een doelman in Eredivisie-verband; het oude record was van Chris Feijt in 1960 (79 tegengoals).

VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Geen speler pakte rood in de Eredivisie voor meer verschillende teams dan Christian Kum (4, gelijk met Ramon Zomer en Michael Lamey), die een rode kaart incasseerde voor ADO Den Haag, SC Heerenveen, Roda JC en VVV-Venlo.

• Feyenoord kreeg voor het eerst sinds april 2018 geen enkel schot op doel tegen in een Eredivisie-wedstrijd, toen was Excelsior de tegenstander.

• Het doelpunt van Nicolai Jørgensen was de eerste doelpoging die Feyenoord ondernam onder leiding van Dick Advocaat, onder Jaap Stam scoorden de Rotterdammers met hun elfde doelpoging.

• Dick Advocaat won zijn 176ste Eredivisiewedstrijd als trainer, één meer dan Rinus Michels; hij staat nu alleen op de twaalfde plaats op de all-time lijst van meeste zeges in de Eredivisie.

FC Groningen
2 - 0
Willem II
Willem II

• FC Groningen hield voor het eerst sinds november 2008 de nul in vier thuisduels op rij in de Eredivisie.

• Kaj Sierhuis scoorde met zijn laatste drie schoten in de competitie (waarvan 2 tegen Willem II), even vaak als met zijn eerste 45 doelpogingen in de Eredivisie.

• Willem II kwam pas voor de tweede keer dit kalenderjaar niet tot een schot op doel in een Eredivisieduel (eerder op 25 april tegen PSV).

• Twee van de vijf schoten van Willem II kwamen van invaller Paul Gladon, terwijl twee van de drie gecreëerde kansen van de Tilburgers van invaller Bart Nieuwkoop kwamen.

ADO Den Haag
1 - 1
sc Heerenveen

• Het doelpunt in de zestigste minuut was de eerste thuisgoal van ADO Den Haag in de Eredivisie in 285 speelminuten; ADO scoorde tussendoor vijf keer in uitduels.

• Michiel Kramer maakte zijn 47e doelpunt in de Eredivisie, maar pas zijn eerste vanaf de strafschopstip; de spits nam één keer eerder een penalty (voor Feyenoord tegen NAC in 2017, gered door Mark Birighitti).

• Heerenveen kreeg dit kalenderjaar al zeven strafschoppen tegen in de Eredivisie, het hoogste aantal voor de Friezen in een kalenderjaar sinds 2016 (toen 9).

• Sven Botman, die eerder namens SC Heerenveen ook in de uitwedstrijd tegen AZ scoorde, maakte dit Eredivisie-seizoen meer goals in het Cars Jeans Stadion dan iedere ADO Den Haag-speler en is tevens de enige speler dit seizoen met twee kopgoals in Den Haag.