Advocaat evenaart Happel en heeft AZ in het vizier: 'We komen dichterbij'

Dick Advocaat blikt tevreden terug op de 3-4 overwinning bij PEC Zwolle. De trainer van Feyenoord is vooral blij dat Robert Bozeník de winnende maakte.

'We zeiden op de bank "Die gaat hem echt maken", we hoopten het in ieder geval. En hij doet het', reageerde Advocaat na de wedstrijd tegenover FOX Sports. Afgelopen transferperiode kocht Feyenoord de spits van MSK Zilina. Twee weken terug duurde zijn debuut tegen FC Emmen acht minuten, nu speelde Bozeník één helft. 'Dat hij hem dan maakt, is voor die jongen geweldig. En voor het elftal ook, want ze bleven tot het einde knokken om die winnende goal te maken.'

Feyenoord kende een dramatische start, want na elf minuten stond het 2-0. 'Dan kom je terug tot 2-2, maar scoren zij toch weer helemaal uit het niets voor de derde keer. Maar als je dan toch weer ziet hoe we terugkomen en dan vooral de manier waarop met de passing en positiespel, dat vond ik op zich wel aardig. Het was wel heel erg slecht weer met die wind en regen, maar wij gingen daar beter mee om dan PEC. Ik vond het ook wel een terecht overwinning.'

'Sterspeler Berghuis bewijst zichzelf een goede dienst richting het EK'

Doordat AZ zaterdag met 2-0 bij FC Twente verloor, heeft Feyenoord nog maar vier punten achterstand op de nummer twee uit Alkmaar. 'We komen dichterbij, maar er zijn nog een hoop wedstrijden te gaan. Maar in de strijd om de tweede plaats was dit wel een cruciale wedstrijd. Zeker ook met de overige uitslagen dit weekend van PSV en Vitesse, de 1-1 bij Willem-FC Utrecht was voor ons ook wel een gunstige uitslag', besloot de 72-jarige oefenmeester.

Door de knappe comeback in Zwolle is Advocaat de eerste trainer sinds Ernst Happel die ongeslagen bleef in zijn eerste elf Eredivisie-duels. Onder Advocaat werden negen overwinningen geboekt, terwijl er twee wedstrijden in een gelijkspel eindigde. Happel won in 1969 liefst tien keer en één duel eindigde onbeslist. Vergeleken met zijn voorganger Jaap Stam zijn de cijfers helemaal geweldig, want die pakte slechts veertien punten in elf duels.