Adviesbureau: 'BeNeLiga levert 300 miljoen meer op'

Reacties

Volgens adviesbureau Deloitte groeit de voetbaleconomie in de Lage Landen met circa 300 miljoen euro na de lancering van een BeNeLiga. Nu verdienen alle profclubs in Nederland en België een miljard euro. Dat wordt dan 1,3 miljard.

Adviesbureau: 'BeNeLiga levert 300 miljoen meer op'
© Pro Shots

Dat blijkt uit het businessplan dat de topclubs uit Nederland en België bij het bureau hebben besteld. In het document adviseert Deloitte een competitiemodel met achttien clubs, waarvan tien uit Nederland. Zij spelen een traditioneel format, dus zonder play-offs om het kampioenschap.

Play-offs zijn commercieel interessanter, maar in de praktijk is het risico te groot, omdat een stand kan ontstaan waarbij één van beide landen weinig inbreng heeft in de slotfase van het seizoen. Deloitte heeft vier degradatieplaatsen ingetekend. Twee directe en twee indirecte (via play-offs). Deze plaatsen zijn gekoppeld aan de landen, die ieder dus één directe en één indirecte promotie/degradatie-plaats zouden krijgen.

Dit wordt op deze manier geadviseerd omdat zo aan supporters, sponsors en zendgemachtigden op de lange termijn voldoende Nederlandse en Belgische inbreng kan worden gegarandeerd.

Deze opzet zou dus inhouden dat niet per se de vier zwakste ploegen degraderen. Het koppelen van degradatieplaatsen aan de landen kan rare resultaten tot gevolg hebben. Voorbeeld: een Nederlandse ploeg die meerdere teams onder zich houdt, zou er in theorie toch rechtstreeks uit kunnen vliegen als allemaal Belgische ploegen onderaan eindigen. Daarom adviseert het bureau om een drempel op te werpen. Als de laagst geklasseerde ploeg uit een land veertiende of hoger eindigt, mag er nooit directe degradatie volgen. In dat geval moet die ploeg een play-off kunnen spelen.

Hoe zouden de ploegen geselecteerd worden die mogen meedoen? Deloitte adviseert om dat te baseren op de eindklasseringen in de laatste vijf seizoenen voor de start van de BeNeLiga, waarbij het laatste seizoen het zwaarst weegt. Die krijgt de factor vijf, terwijl een seizoen van vijf jaar geleden de factor één krijgt.

Een BeNeLiga is overigens nog ver weg. De Belgische clubs zijn vooralsnog enthousiaster dan de Nederlandse. Bovendien is er nog geen antwoord op de tweede belangrijkste vragen: hoe zit het met de UEFA-tickets en wat valt er te verwachten aan tv-geld? Dat wordt de komende tijd verder onderzocht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.