ADO Den Haag: de eerste Chinese club in de Eredivisie

Reacties

Nu de gemeente Den Haag zijn handen heeft afgetrokken van ADO Den Haag ligt alle druk bij de KNVB. Geeft de licentiecommissie van de bond groen licht voor een volledig door Chinezen geleide club in de Eredivisie?

ADO Den Haag: de eerste Chinese club in de Eredivisie

Want dat is uiteindelijk de consequentie nu de gemeente Den Haag zijn prioriteitsaandeel heeft ingeleverd bij de ADO NV. Op het moment dat de licentiecommissie toestemming zal geven aan ADO Den Haag om te beginnen aan seizoen 2017/18 is het niet zo moeilijk om te voorspellen wat er zal gebeuren.

De twee (tijdelijke) bestuurders van de Ondernemingskamer zullen zich snel mogelijk uit de voeten maken omdat hun taak erop zit. Job van der Have draagt de aandelen weer aan Hui Wang over, terwijl Ben Knüppe ook niet weet hoe snel hij weg moet komen. Zijn vorige klus in het voetbal als onderzoeker bij FC Twente leverde al veel kritiek op, inmiddels heeft ook de gemeente Den Haag geen goed woord over voor de handelwijze van Knüppe.

Ondanks de aanvankelijke uitspraak van de Ondernemingskamer (begin januari) om Wang zijn aandelen af te pakken en zijn voor de club schadelijke gedrag te onderzoeken, werkte de tijdelijke bestuurder meteen samen met Wang om hem de club terug in handen te geven. Volgens wethouder Tom de Bruijn van de gemeente Den Haag heeft het gedrag van Knüppe en Van den Have de gemeente uiteindelijk weggejaagd.

De Bruijn: 'Na de uitspraak van de rechter en de Ondernemingskamer hebben we echt pogingen ondernomen om ADO Den Haag weer een gezonde huishouding en evenwichtig bestuur te bezorgen. We hebben ook lokale mensen uit het zakenleven benaderd om samen met de gemeente een meerderheid in aandelen te kopen van de club. Maar Knüppe en Van der Have hebben er nooit naar geluisterd. Het was eigenlijk al meteen duidelijk dat zij de aandelen en de macht bij Wang wilden laten.'

Optelsom

Uiteindelijk was de beslissing om het prioriteitsaandeel terug te geven aan de ADO NV een simpele optelsom. Zes keer leverde de club een alle kanten rammelende conceptbegroting in. Aanvankelijk zat daar een gat in van meer dan zes miljoen euro. Door allerlei kunstgrepen (door steeds meer inkomsten op te voeren en te snijden in uitgaven) werd dat verlies teruggebracht tot zo'n vier miljoen euro. En dat laatste gat moest worden gedicht met een achtergestelde lening van 3,9 miljoen euro. Het ongelooflijke is dat de gemeente door zes conceptbegrotingen precies kon zien hoe de lening voortdurend anders werd omschreven en hoe voorwaarden naar hartenlust werden geschrapt en toegevoegd om die de lening maar geaccepteerd te krijgen.

'Aanvankelijk was het een lening die op geen enkele wijze voldeed aan de voorwaarden van de KNVB. Maar er is inmiddels zo aan geschaafd dat ze denken dat hij er nu wel door moet komen bij de bond', geeft De Bruijn aan. 'Nee, niet bij de gemeente. Wij accepteren alleen een echte agiostorting. Bovendien vinden wij het ook belangrijk dat we precies weten waar het geld vandaan komt. Dat hebben we meerdere keren gevraagd, maar daar hebben we nooit antwoord op gekregen.'

Onacceptabel voor de lokale overheid, net zoals de voorgestelde wijzigingen in de statuten die als bindende voorwaarden golden voor de lening. De samenstelling van de raad van commissarissen moet namelijk zo worden aangepast dat grootaandeelhouder Wang altijd een meerderheid heeft. De Bruijn: 'Aan de ene kant wordt een lening aangeboden waarbij de herkomst van het geld onduidelijk is. Die maakte deel uit van een begroting die is gebouwd op drijfzand. En in ruil daarvoor wordt ook nog meer invloed geëist.'

Uiteindelijk heeft ADO Den Haag gewoon de begroting van 2017/18 ingediend bij de KNVB zonder de goedkeurende handtekening van de gemeente. Dit was de zoveelste keer dat de rol van de gemeente als toezichthouder werd genegeerd. Omdat de gemeente ook niet over sanctiemiddelen beschikte en in de nieuwe structuur met de gewijzigde samenstelling van de rvc volkomen monddood wordt, is uiteindelijk besloten het prioriteitsaandeel terug te geven. De Bruijn: 'Wij kunnen en willen hier niet verantwoordelijk voor worden gesteld.'

Feest

Dat zal bij Hui Wang voor feest hebben gezorgd. Na twee jaar is voor de Chinese grootaandeelhouder nu de weg vrij om de club volledig naar zijn hand te zetten nu elke vorm van toezicht is verdwenen. In het nieuwe businessplan komt er meer macht te liggen bij de dagelijkse leiding. Er is zelfs al een niet-statutair directeur benoemd die vanuit China opereert en daar deals probeert af te sluiten.

Dat betekent dat directeur Mattijs Manders, die nu slaafs alles uitvoert wat zijn Chinese baas van hem verlangt, ook op de wip zit. Een ontslag levert Manders in ieder geval een betere afkoopsom op, dan wanneer de club in handen van de gemeente en lokale zakenmensen was gekomen. Die partij had hem al laten weten dat ze nooit akkoord zouden gaan met het enorme salaris (20.000 euro per maand, plus bonussen) dat Wang ooit heeft gefiatteerd.

Het woord is nu aan de KNVB. Twee jaar geleden moest ADO Den Haag zijn statuten nog wijzigen op aanwijzing van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB. Dat was alleen om te voorkomen dat ADO Den Haag ooit volledig in Chinese handen zou vallen. Dat was een schrikbeeld dat te allen tijde voorkomen moest worden in de Eredivisie. Die volledig door buitenlanders geleide club in de Eredivisie is twee jaar later echter een keiharde realiteit. De KNVB hoeft alleen maar ja te zeggen tegen de begroting en het businessplan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.