ADO - Sparta: duel tussen veelgebruikers van voetballers

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. De late wedstrijd op de zaterdagavond gaat tussen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam.

ADO - Sparta: duel tussen veelgebruikers van voetballers
 
Speelronde6
Aftrap20.45 uur
ScheidsrechterJeroen Manschot

• ADO Den Haag speelde tijdens de vorige speelronde verdienstelijk gelijk tegen Ajax, maar zag Ricardo Kishna uitvallen met een zware blessure. De residentieclub bezit vier punten, eentje minder dan Sparta Rotterdam, dat vorige week verloor van AZ.

• Kijken we naar de eerdere ontmoetingen tussen deze clubs, dan heeft ADO Den Haag licht de overhand. De club uit de Hofstad triomfeerde in veertien van de vorige 35 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Sparta. Elf keer trokken de bezoekers aan het langste eind en tien keer rolde er een gelijkspel uit de bus.

In de strijd om de KNVB-beker verloor ADO Den Haag woensdag van Feyenoord.
Tijdens de voorbije speelronde in de Eredivisie speelde ADO knap gelijk tegen Ajax.

• Sparta Rotterdam was afgelopen seizoen de enige Eredivisie-club die geen doelpunt produceerde tegen ADO Den Haag. Beide ontmoetingen eindigden in een 1-0 overwinning voor de residentieclub.

• Robert Zwinkels, afgelopen week de grote uitblinker tegen Ajax, verrichtte dit Eredivisie-seizoen al dertig reddingen. Dat waren er voorafgaand aan deze speelronde net zoveel als Bram Castro van Heracles Almelo. Afgelopen speelronde werd Zwinkels de VI Speler van de Week.

• Kijken we naar het klassement van meeste doelpogingen, dan staat eveneens een ADO-speler in de bovenste regionen. Met 22 inzetten hoeft Bjørn Johnsen alleen voorrang te verlenen aan Hakim Ziyech (32 doelpogingen).

Robert Zwinkels was de absolute uitblinker tijdens ADO Den Haag - Ajax
Robert Zwinkels was de absolute uitblinker tijdens ADO Den Haag - Ajax

• Sinds de start van het seizoen 2016/17 gebruikte zowel Sparta Rotterdam als ADO Den Haag al 37 verschillende spelers. Alleen FC Utrecht blijft beide clubs voor met 38 verschillende spelers.

• Sparta Rotterdam triomfeerde in slechts drie van zijn laatste dertig uitwedstrijden in de Eredivisie. De andere 27 duels mondden uit in zes remises en 21 verliesbeurten.

Sparta bleek vorige week vrijdag niet opgewassen tegen AZ.

• In zijn trainersloopbaan ging Alex Pastoor in liefst zes van de acht Eredivisie-duels met ADO Den Haag onderuit. De huidige Sparta-coach kwam één keer als winnaar uit de strijd en speelde ook eenmaal gelijk.

De laatste vijf edities van ADO Den Haag - Sparta Rotterdam:

SeizoenUitslag
2005/060-2
2006/072-4
2008/091-2
2009/102-3
2016/171-0
VI-verslaggever Chris Tempelman denkt dat Sparta een zwaar jaar tegemoet gaat in de Eredivisie.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.