Adebayor assist-koning, Krul vijf keer gepasseerd

Newcastle United is zaterdagavond hard onderuit gegaan op White Hart Lane. Doelman Tim Krul moest liefst vijf keer vissen, terwijl zijn medespelers niet tot scoren kwamen (5-0). Louis Saha was samen met Emmanuel Adebayor van grote waarde voor Tottenham Hotspur.

De thuisploeg, bij wie Rafael van der Vaart ontbrak vanwege blessureleed, kwam snel op voorsprong. Adebayor bediende Benoit Assou-Ekotto in de vierde minuut, laatstgenoemde hoefde de bal slechts in het lege doel te deponeren. Vervolgens kreeg Saha het op zijn heupen. De Franse aanvaller werd door criticasters bestempeld als een miskoop, omdat hij in de eerste seizoenshelft bij Everton tot slechts één doelpunt kwam. Zijn wraak was zoet.

Binnen twintig minuten was Saha twee keer trefzeker tegen zijn voormalige werkgever, beide keren op aangeven van Adebayor. Met name bij de 2-0 schoot de Franse aanvaller knap binnen. Voor Newcastle leek het over te zijn nadat Niko Kranjcar de 4-0 binnenschoot. Doelman Tim Krul redde in eerste instantie nog knap, maar had vervolgens geen antwoord op de rebound van de Kroaat.

Adebayor, die opmerkelijk genoeg bij de eerste vier treffers de assist leverde, maakte uiteindelijk na een assist van Saha het laatste doelpunt: 5-0. Met tien punten voorsprong op nummer vier Arsenal staan The Spurs stevig op de derde positie. Newcastle staat zesde. Die derde positie geeft aan het eind van de jaargang recht op Champions League-voetbal.

Op White Hart Lane klonk overigens gedurende het gehele duel het gezang van de aanhang: 'We want you to stay, Harry Redknapp, we want you to stay', galmde door White Hart Lane. Zo speelden de fans in op het mogelijke vertrek van manager Harry Redknapp, die als ideale kandidaat te boek staat om bondscoach van de Engelse ploeg te worden na het opstappen van Fabio Capello. Foto: VI Images