Adam Ounas: het best bewaarde geheim van de Serie A

Reacties

Adam Ounas (22) fleurde met zijn optreden van donderdag een hele Europa League-avond op. De Algerijn van Napoli komt in de Serie A alleen nauwelijks in actie. Toch is hij blij met trainer Carlo Ancelotti.

Adam Ounas: het best bewaarde geheim van de Serie A

Hij zorgde waarschijnlijk voor de mooiste actie van de Europa League-avond. Met een prachtige assist stond Ounas donderdag aan de basis van de 1-0 van Simone Verdi tijdens het Europa League-duel dat Napoli afwerkte met FC Zürich. De Algerijn dribbelde naar binnen en zag vanuit zijn ooghoek de ruimte achter de verdediging van de Zwitsers. De voeten deden vervolgens wat de hersenen verlangden en het gevolg was een fabuleuze pass. Ounas maakte zelf de 2-0, maar vooral zijn assist bij de 1-0 maakte de tongen los in een duel dat verder weinig om het lijf had.

Het is doodzonde dat Ounas zo weinig de kans krijgt om zijn kwaliteiten te tonen. In wedstrijden waarin Napoli een 3-1 voorsprong verdedigt tegen een Zwitserse club durft Ancelotti het wel aan met het Algerijnse vlieggewicht, maar de kans is groot dat Ounas zondag op de bank zit wanneer Napoli in de Serie A op bezoek gaat bij Parma. In competitieverband reikte de dribbelaar deze jaargang tot slechts 340 minuten.

'Ounas deed iets heel speciaals bij de 1-0', erkende Ancelotti donderdagavond in gesprek met Italiaanse media. 'Van 'niets' kan hij 'iets' maken, dat kunnen maar heel weinig spelers.' Ounas beheerst de kunst langs tegenstanders te glijden. Door zijn snelheid en techniek is hij in staat verdedigers tot razernij te drijven. Nu is het zaak om constanter te worden, want vaak zie je hem ook hele fases niet.

Adam Ounas op weg naar de 2-0 tegen FC Zürich.
Adam Ounas op weg naar de 2-0 tegen FC Zürich.

Vorig jaar leek Ounas al te zijn afgeschreven. Ancelotti's voorganger Maurizio Sarri deed in de hele vorige competitie slechts 89 minuten een beroep op de Algerijn. Een warme relatie onderhield Ounas niet bepaald met de huidige Chelsea-manager, zo liet hij donderdagavond doorschemeren voor de camera van Sky Sport Italia. 'Ancelotti praat veel meer met me. In Frankrijk had ik een coach die veel gesprekken met me voerde, ik vind dat fijn.'

Laatbloeier
Ounas refereerde aan zijn tijd bij Bordeaux, waar hij in het seizoen 2016/17 zijn doorbraak beleefde. In zekere zin is de Algerijn een laatbloeier: pas vlak voor zijn negentiende verjaardag vierde hij zijn professionele debuut voor de Ligue 1-club nadat hij lange tijd had geschitterd in de jeugd van Franse amateurclubs.

Onder Bordeaux-trainers Willy Sagnol en Jocelyn Gourvennec werd hij op bijna elke positie in de aanval gebruikt. Al in zijn tijd bij de verliezend UEFA Cup-finalist van 1996 kreeg de Algerijn de kritiek dat hij beslissender moet worden met doelpunten en assists. Die geluiden zijn nog niet verstomd.

Donderdagavond kan weleens het kantelpunt zijn. 'Ancelotti vertelt me precies wat hij verlangt en daagt me ook uit om het verschil te maken', aldus Ounas, die voor zijn echte Napoli-doorbraak waarschijnlijk moet wachten op een transfer van José Callejón of Dries Mertens. Tot die tijd is het hopen op Europa League-avondjes als die van donderdag, anders blijft hij het best bewaarde Serie A-geheim.

Parma
Parma
0 - 4
Napoli
Napoli
Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
28
6
4
70-30
+40
90
2
Napoli
38
24
7
7
74-36
+38
79
3
Atalanta Bergamo
38
20
9
9
77-46
+31
69
4
Internazionale
38
20
9
9
57-33
+24
69
5
AC Milan
38
19
11
8
55-36
+19
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.