Achtste kampioenschap in clubgeschiedenis Dortmund

Door de zege op Borussia Mönchengladbach (2-0) heeft Borussia Dortmund zich zaterdagavond verzekerd van de titel in de Duitse Bundesliga. Voetbal International zet het kampioenschap in historisch perspectief. De zaterdag behaalde titel is de achtste sinds de oprichting van de club in 1909. Eerder kroonde Dortmund zich in de seizoenen 1955/56, 1956/57 en 1962/63 tot de beste van Duitsland.

Achtste kampioenschap in clubgeschiedenis Dortmund

Daarna was het lang wachten op een nieuwe succesperiode. Die kwam er in de jaren negentig. In 1994/95 en 1995/96 veroverde BVB twee keer achter elkaar het landskampioenschap. Voorafgaand aan de titel van het vorige seizoen sloot Dortmund ook in de jaargang 2001/02 af als lijstaanvoerder. Voor de derde keer in de clubgeschiedenis prolongeert Dortmund dus een titel. Dit seizoen rekende de formatie van trainer Jürgen Klopp (foto midden) opnieuw af met grote rivaal Bayern München. Ruim 80.000 toeschouwers zagen hoe de rivaal anderhalve week geleden verslagen werd en zaterdag op een onoverbrugbare achterstand werd gezet.

De titelprolongatie is des te knapper in ogenschouw nemend dat Dortmund tussen 2003 en 2005 op een faillissement afstevende. In 2005 schreef de roemruchte Duitse club bijna honderd miljoen aan rode cijfers. Noodgedwongen moest de club investeren in jeugd en grote aankopen uitstellen. Dat beleid bracht grote talenten voort, van wie Mario Götze (hij was lang geblesseerd, maar viel in tegen Gladbach) de nieuwe groeibriljant is.

Van de 32 competitiewedstrijden waren er twee spelers die ieder duel hun opwachting maakten. Verdediger Mats Hummels (23), in een ver verleden onder contract bij Bayern München, en Robert Lewandowski (23) hebben na vandaag 32 competitieduels achter hun naam staan.

Laatstgenoemde had ook nog eens een groot aandeel in de doelpuntenproductie. Met twintig treffers is de Pool clubtopscorer. In de laatste twee duels – 1. FC Kaiserslautern (uit) en SC Freiburg (thuis) – kan hij proberen nog vaker het net te vinden. Ivan Perisic opende de score in het kampioensduel Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's