Acht opvallende statistieken over de zege van Oranje op België

Reacties

Voor het eerst in 25 jaar heeft Oranje twee opeenvolgende Derby's der Lage Landen gewonnen. En zo leverde de 1-0 zege van zondagavond op België meer opvallende statistieken op. VI zet ze op een rij.

Acht opvallende statistieken over de zege van Oranje op België
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
België
België

• De overwinning in de Johan Cruijff Arena was de eerste op België in een thuiswedstrijd sinds 6 september 1997. Destijds werd het in de WK-kwalificatiereeks 3-1 voor het Nederlands elftal door goals van Jaap Stam, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp. Lorenzo Staelens scoorde voor België.

• Het was ook meteen de laatste keer dat Oranje twee keer op rij won van België. Een jaar eerder werd het in het uitduel in Brussel 0-3 door treffers van Bergkamp, Clarence Seedorf en Wim Jonk. Na die kwalificatiereeks bleef België in acht interlands ongeslagen, tot de 1-4 zege van eerder dit jaar.

• In Amsterdam kwam er ook een einde aan een serie van 49 interlands (!) waarin België altijd scoorde. Sinds Frankrijk in de halve finale van het WK 2018 met 1-0 te sterk was, hield geen enkele keeper de nul tegen de Rode Duivels. Totdat Remko Pasveer in de voetsporen trad van Hugo Lloris.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Pasveer, die op 8 november 39 jaar wordt, droeg er met zijn leeftijd van 38 jaar ook aan bij dat Oranje aantrad met de oudste basisopstelling sinds de halve finale op het EK 2004 tegen Portugal (1-2 nederlaag). De gemiddelde leeftijd van de Oranje-internationals was 29 jaar en 134 dagen.

De basiself van Oranje tijdens de halve finale van het EK 2004 tegen Portugal.
© Pro Shots
De basiself van Oranje tijdens de halve finale van het EK 2004 tegen Portugal.

• Pasveer was een van de zeven Ajacieden die zondagavond in actie kwamen. We moeten terug naar het EK 1996 voor de laatste interland waarin Oranje met zoveel spelers van Ajax speelde. Ook toen waren het er in de groepswedstrijd tegen Engeland, die met 1-4 verloren ging, zeven.

Oranje op EK 1996 tegen Engeland: Van der Sar (Ajax); Reiziger (Ajax), Blind (Ajax), Bogarde (Ajax); Winter (Lazio), Seedorf (Sampdoria), Ronald de Boer (Ajax), Richard Witschge (Bordeaux); Jordi Cruijff (Barcelona), Bergkamp (Arsenal), Hoekstra (Ajax). Invallers; 46. De Kock (Roda JC), 72. Kluivert (Ajax), 74. Cocu (PSV)

• Louis van Gaal boekte tegen België zijn 37ste overwinning als bondscoach, een evenaring van het record van Dick Advocaat. Van Gaal verloor sinds de oefennederlaag tegen Frankrijk in maart 2014 (2-0) geen interland meer met het Nederlands elftal, een ongeslagen reeks van 25 wedstrijden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Om de cijfers van de bondscoach nog wat indrukwekkender te maken: in competitieve interlands (oefenduels dus niet meegerekend) is het al meer dan twintig jaar geleden dat Oranje een wedstrijd verloor onder Van Gaal: op 1 september 2001 tegen Ierland (toen Nederland het WK misliep).

• Virgil van Dijk maakte zondag zijn zesde interlandgoal. Dat zijn er evenveel als bijvoorbeeld Giovanni van Bronckhorst, Edgar Davids, Willen van Hanegem en Roy Makaay. Vier van de zes goals van de Oranje-captain waren kopballen. Zijn laatste goal dateerde van oktober 2021 (Gibraltar, 6-0).

Poll Welke keeper moet tijdens het WK in Qatar op doel staan bij Oranje?
  • Jasper Cillessen
  • Mark Flekken
  • Justin Bijlow
  • Remko Pasveer
  • Andries Noppert
  • Kjell Scherpen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.