AC Milan zegeviert, maar Van der Vaart ziet een 'absolute schande'

AC Milan is de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen zonder kleerscheuren doorgekomen. De regerend kampioen van de Serie A was zaterdagavond te sterk voor Udinese: 4-2. Gelijktijdig boekte Atalanta, de nummer acht van het afgelopen seizoen, een 0-2 overwinning op Sampdoria.

AC Milan
AC Milan
4 - 2
Udinese
Udinese

Bram Nuytinck begon in de basis bij Udinese, dat razendsnel de score opende. In de tweede minuut reageerde Rodrigo Becão alert op een corner van Gerard Deulofeu door van dichtbij raak te koppen. De treffer was het startsein van een enerverende eerste helft, waarin nog driemaal werd gescoord. Een vermeende overtreding van Brandon Soppy op de opgestoomde rechtsback Davide Calabria leidde tot een penalty voor Milan, nadat arbiter Livio Marinelli op aanraden van de videoscheidrechter de beelden bekeek. De penalty werd benut door Theo Hernández.

Analist Rafael van der Vaart reageerde in de pauze geschokt in de studio van Ziggo Sport en sprak van een 'absolute schande'. 'Dit is een vrije trap voor Udinese. Hij (Calabria, red.) mist gewoon de bal. Hier kun je toch geen penalty voor geven, als je dit honderd keer ziet? Deze man mag gewoon niet meer fluiten, ik meen het serieus.' Van der Vaart riep op om een oud-voetballer in het VAR-hok te plaatsen.

Na een klein kwartier voltooide Milan de comeback. Brahim Díaz leidde een vlotte aanval in; Calabria leverde een voorzet die door Ante Rebic op waarde werd geschat. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Udinese weer langszij. Adam Masina knikte de 2-2 tegen de touwen via een snoekduik uit een scherpe bal van Roberto Pereyra. Kort na de pauze viel de bal in het strafschopgebied gelukkig voor de voeten van Díaz, die er 3-2 van maakte. Rebic tilde de marge naar twee op aangeven van Díaz. Ondanks enkele late kansen aan weerszijden bleef het bij 4-2.

Sampdoria
Sampdoria
0 - 2
Atalanta Bergamo

Met Marten de Roon, Hans Hateboer en Teun Koopmeiners in de basis kwam Atalanta na 25 minuten op voorsprong. Duván Zapata leverde de bal bij de tweede paal af bij Mario Pasalic, die op zijn beurt Rafael Tolói in staat stelde om de score te openen. Even daarvoor was een doelpunt van Sampdoria afgekeurd: Mehdi Léris zou een overtreding hebben begaan op Joakim Maehle. Na de geldige treffer van Tolói kreeg Sampdoria niet veel kansen op een gelijkmaker, maar in de tweede helft knalde aanvallende middenvelder Abdelhamid Sabiri wel een vrije trap tegen de paal. Invaller Ademola Lookman maakte er diep in de blessuretijd 0-2 van en beleefde een fraai debuut voor zijn nieuwe club.