Absurde krantenkop over 'Black Friday' zorgt voor ophef in Serie A

De Italiaanse krant Corriere dello Sport heeft de plank volledig misgeslagen met een absurde voorpagina. Verschillende clubs uit de Serie A hebben vol afschuw en verbazing gereageerd.

Absurde krantenkop over 'Black Friday' zorgt voor ophef in Serie A
© CDS

De topper in de vijftiende speelronde van de Serie A gaat tussen koploper Internazionale en nummer vier AS Roma, die vrijdagavond al tegenover elkaar staan. Corriere dello Sport kijkt in zijn editie van deze donderdag vooruit naar het treffen en kopt op de voorpagina met de tekst Black Friday, verwijzend naar het jaarlijks terugkerende winkelspektakel. Bij de kop staan foto's van Romelu Lukaku en Chris Smalling, twee donkere spelers van respectievelijk Inter en Roma.

De voorpagina heeft veel ophef veroorzaakt. 'De intentie van het artikel was juist positief', zegt Paul Rogers namens Roma tegen de BBC. 'Maar deze headline heeft de boodschap tegen racisme die in het artikel staat volledig overschaduwd. Zoals we zien op social media zien veel mensen alleen die kop op de voorpagina en lezen ze het artikel niet. Dit veroorzaakt juist nieuwe problemen op het moment dat we met zijn allen proberen om het racisme in het Italiaanse voetbal te bestrijden.' Corriere dello Sport was zelf niet beschikbaar voor een reactie. (tekst gaat verder onder de tweets)

In het artikel worden Lukaku en Smalling 'idolen van Inter- en Roma-fans' genoemd. 'De confrontatie tussen deze twee wordt hét gevecht in de wedstrijd van vrijdag. Dit zijn twee spelers die hebben geleerd om elkaar te respecteren. Zij hebben altijd een vuist gemaakt tegen racisme', zo staat in het bericht. Met de merkwaardige krantenkop is de aandacht echter naar heel iets anders uitgegaan.

De misstap van Corriere dello Sport komt een week nadat de twintig clubs die dit seizoen actief zijn op het hoogste niveau een open brief ondertekenden, waarin geschreven staat dat racisme harder en beter gaat worden aangepakt in de toekomst. De racisme-incidenten in de Serie A zijn talrijk en de clubs erkennen dat ze niet voldoende hebben gedaan om dit te bestrijden. Het meest recente incident was rondom Mario Balotelli, maar daarvoor kregen ook spelers als Romelu Lukaku, Dalbert, Blaise Matuidi, Moise Kean, Kalidou Koulibaly en Ronaldo Vieira te maken met racistische geluiden vanaf de tribune.

Genoeg is genoeg, volgens de twintig clubs uit de Serie A. 'We moeten publiekelijk erkennen dat we te maken hebben met een serieus racismeprobleem', staat er in een open brief. Alle twintig clubs hebben hun handtekening gezet onder de open brief. 'Niemand zou ooit blootgesteld mogen worden aan racisme, binnen of buiten het voetbal. Wij kunnen niet meer zwijgen en wachten tot het probleem op magische wijze verdwijnt.'

Bekijk hier al onze video's