Absolute legende Lahm wacht ultiem applaus

Reacties

Het einde van een tijdperk komt in zicht. Drie maanden geleden kondigde Philipp Lahm aan te stoppen en stipt als de Duitser is, staat hij zaterdag voor zijn laatste wedstrijd in het shirt van Bayern München. VI-redacteur Jos Boesveld over de rechtsback die met zijn intelligentie de harten van al zijn trainers stal.

Absolute legende Lahm wacht ultiem applaus

In de tijd dat Lahm zich populair maakte als vleugelverdediger, won AC Milan de Champions League en ging de aandacht vooral uit naar spelers als Kaká, Ruud van Nistelrooy en Ronaldinho. Niemand onthoudt de rechtsback van een elftal, maar Lahm viel middenin de verandering van deze aanblik. Hij toonde zich flexibel in een verschuivende voetbalwereld.

Beginjaren
Op 13 november 2002, twee dagen na zijn negentiende verjaardag, debuteerde Lahm in het betaald voetbal. Zeven jaar daarvoor sloot hij aan in de jeugdopleiding van Bayern München en werkte hij zichzelf omhoog. Er was bij de A-selectie vanwege concurrentie geen ruimte voor Lahm bij Der Rekordmeister, maar de potentie van de jongeling was overduidelijk. Een verhuur aan VfB Stuttgart bleek de beste optie voor club en speler. Lahm speelde in twee seizoenen maar liefst 71 wedstrijden, maar uitgerekend voor de laatste wedstrijd van het seizoen, ook nog eens tegen Bayern München, sloeg het noodlot toe.

Philipp Lahm debuteerde bij Bayern München met rugnummer 29, maar na zijn verhuurperiode bij VfB Stuttgart speelde hij twaalf seizoenen met rugnummer 21 op zijn shirt.
Philipp Lahm debuteerde bij Bayern München met rugnummer 29, maar na zijn verhuurperiode bij VfB Stuttgart speelde hij twaalf seizoenen met rugnummer 21 op zijn shirt.

Lahm scheurde zijn kruisband af op de training en sloot zijn verhuurperiode zo op verschrikkelijke wijze af. Het tekent het karakter van de verdediger dat hij in zijn derde duel na zijn rentree in de Bundesliga alweer een volledige wedstrijd speelde. Hij sloot het seizoen 2005/06 af als onbetwiste basisspeler én als kampioen van Duitsland.

De stap omhoog
In de jaren die volgden ontwikkelde Lahm zich. Het spel veranderde en er werd meer gevraagd van vleugelverdedigers. Een rechts- en linksback zijn tegenwoordig in de Europese top meer aanvaller dan verdediger. De magische dwerg, zoals Lahm vanwege zijn lengte (1 meter 70) wordt genoemd, past zich gemakkelijk aan en domineert met Bayern München in Duitsland.

Erelijst Lahm 
WK2014
WK voor clubteams2013
Champions League2013
UEFA Super Cup2013
Bundesliga2006, 2008, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
DFB-Pokal2006, 2008, 2010, 2013, 2014, 2016
Duitse Super Cup2010, 2012, 2016

Het goede spel van Lahm valt op in de voetbalwereld. Zo is Ottmar Hitzfeld, de trainer met wie Lahm jarenlang samenwerkte in Beieren, meer dan duidelijk: 'Hij is de beste verdediger in de Bundesliga-geschiedenis.' Dat wil wat zeggen, met onder anderen Franz Beckenbauer als concurrent. Ook Pep Guardiola, die vorig seizoen nog trainer van Lahm was, is lyrisch. 'Een absolute legende, de meest intelligente prof die ik ooit onder mijn hoede had.'

Nu het einde van Lahms carrière in zicht komt, krijgt hij nog meer lof. Zo heeft Bayern München besloten om de 33-jarige op te nemen in de Hall of Fame. Het is voor het eerst sinds 2008 dat er een speler wordt toegevoegd aan de lijst. Toentertijd kreeg doelman Oliver Kahn, die de meeste wedstrijden in de clubhistorie speelde, de eervolle vermelding.

Meeste duels voor Bayern München 
Oliver Kahn 632
Sepp Maier 587
Gerd Müller 535
Klaus Augenthaler 526
Philipp Lahm 517

Het is nog niet bekend wat Lahm na zijn loopbaan als speler gaat doen. Hij sloot zijn interlandcarrière af met een WK-titel, bij Bayern München neemt hij ook afscheid met zilverwerk in zijn hand. Het is allemaal ingecalculeerd en slim, precies zoals de geweldige carrière van Lahm. De verdediger krijgt in zijn laatste wedstrijd een publiekswissel tegen SC Freiburg. Alvast een voorspelling: er is nog nooit zo hard geklapt voor een rechtsback.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.