Abidal doet boekje open over vertrek Valverde en gesprekken met Xavi

Reacties

Barcelona nam zo'n drie weken geleden afscheid van Ernesto Valverde als hoofdtrainer en verving hem door Quique Setién. Onder Valverde speelden de Catalanen wisselvallig en boekte de ploeg enkele teleurstellende resultaten. Technisch directeur Éric Abidal zag al aankomen dat het vroeg of laat verkeerd zou aflopen.

Abidal doet boekje open over vertrek Valverde en gesprekken met Xavi
© Pro Shots

In een interview met het Spaanse SPORT doet Abidal dinsdag de gang van zaken uit de doeken in Camp Nou. Hij legt uit dat er geen chemie meer was tussen Valverde en zijn spelers. 'Ik heb tijdens veel wedstrijden van Barcelona zitten kijken naar de manier waarop we speelden, de gehanteerde tactiek, de inzet van de spelers. Ik keek naar de details, niet naar het resultaat', legt Abidal uit.

'Ik constateerde dat veel spelers er ontevreden bij liepen en zich niet maximaal inspanden. Er was intern ook sprake van miscommunicatie. De relatie tussen de trainer en zijn spelers was op zich goed, maar als voormalig speler zie en begrijp je bepaalde zaken goed. Ik heb de club op de hoogte gebracht van mijn bevindingen en ingelicht dat er een beslissing moest worden genomen', aldus de Fransman.

Medio december neigde het bestuur van Barcelona steeds meer naar een vertrek van Valverde uit Camp Nou. Na de doelpuntloze remise tegen Real Madrid werd dat gevoel nog sterker. Daarna zat de trainer nog drie wedstrijden op de bank: uiteindelijk was de nederlaag tegen Atlético Madrid (2-3) zijn laatste duel als sportief gezaghebber.

In de dagen en weken voorafgaand aan Valverde's congé werd er volop gespeculeerd over zijn opvolger. De naam van Xavi keerde voortdurend terug: de man die tussen 1991 en 2015 deel uitmaakte van Barcelona en er uitgroeide tot een legende. Sinds mei vorig jaar staat hij voor de groep bij Al-Sadd in Qatar en daar zet hij zijn eerste stappen als coach.

Twee weken geleden zei Xavi dat Abidal en collega-directeur Oscar Grau hem bezochten voor een gesprek en hem aanboden de nieuwe trainer te worden. 'Maar ik zei nee, omdat het op dit moment nog te vroeg is om Barcelona te coachen. Al blijft het mijn droom dat in de toekomst wél te doen', zei Xavi toen.

Abidal komt nu met een andere lezing in het interview met SPORT. 'We hebben Xavi geen aanbieding gedaan. Als hij een aanbieding van ons heeft ontvangen, laat hem die dan maar zien. Ik heb 'm nooit gezien, in elk geval. Gepraat hebben we wel. Bij de eerste ontmoeting die we met hem hadden, heeft Xavi geluisterd. Bij de tweede ontmoeting moest hij ons zijn ideeën voorleggen.'

'Wat over die ontmoetingen naar buiten gekomen is in de media heeft meer met politiek te maken dan met sport. En ik houd me niet bezig met politiek, ik praat alleen over voetbal. Ik ben geïnteresseerd in de werkwijze van een trainer. Maar de dingen die naar buiten kwamen gingen over heel andere zaken', aldus Abidal.

Een dag na Ernesto Valverde's vertrek werd Quique Setién geïnstalleerd als nieuwe trainer.
© Pro Shots
Een dag na Ernesto Valverde's vertrek werd Quique Setién geïnstalleerd als nieuwe trainer.

Ondanks zijn wat geïrriteerd ogende reactie is de technisch directeur van Barcelona niet boos dat er zoveel speculatie was rond Xavi. 'Nee, hoor. Ik deed gewoon mijn werk. Ik heb met meer trainers gesproken en daarvan is niets naar buiten gekomen. Het is gewoon ondoenlijk om een trainer te strikken zónder dat je met hem gesproken hebt. En als dat gesprek met die trainer eenmaal geweest is… tja, dan komen er lekken.'

Wat Abidal betreft is het goed zoals het gegaan is. 'Xavi heeft nog niet zoveel ervaring als trainer. Barcelona is weliswaar zijn thuis, maar dan nog moet je hard aan de slag en hier een tactisch plan smeden. Dit was misschien niet Xavi's moment. Of wellicht ook wel. De club koos in elk geval voor Quique Setién voor de komende twee jaar. We hebben alle vertrouwen in hem. En de deur staat altijd open voor Xavi. Of en wanneer hij hier terugkeert weet ik niet, maar de deur van Barcelona staat altijd voor hem open.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.