Aankomende Bayern-middenvelder Goretzka gebrand op zeldzame Bayern-scalp

Reacties

Voor Leon Goretzka staat zaterdag (aftrap 18.30 uur) een pikante ontmoeting op het programma. De middenvelder van Schalke 04 staat tegenover zijn nieuwe club Bayern München.

Aankomende Bayern-middenvelder Goretzka gebrand op zeldzame Bayern-scalp

Sinds hij half januari een transfervrije overgang naar Bayern München prefereerde boven een miljoenenaanbieding van Schalke 04 heeft Leon Goretzka het nodige over zich heen gekregen. Bondscoach Joachim Löw sprak zelfs openlijk de hoop uit dat de international een haatcampagne bespaard zou blijven. 'Zijn beslissing was een beslissing uit overtuiging.' Tot een escalatie kwam het niet.

De aanstaande overstap van de net 23-jarige Goretzka zorgde niet alleen voor de inmiddels getemperde onvrede bij de Schalke-aanhang, die het aanvankelijk moeilijk kon verkroppen dat de middenvelder over een half jaar gratis de deur uitloopt. Het wordt ook gezien als een volgend 'bewijs' van bewuste politiek van Bayern om de concurrentie in eigen land op afstand te houden door die op soms slinkse wijze te ontdoen van de belangrijkste krachten. Aan de andere kant is juist het succes in München voor spelers in de Bundesliga de reden te kiezen voor Der Rekordmeister als volgende stap op de voetballadder.

Bayern trekt voor het plukken van de concurrentie de portefeuille, maar kan die ook vaak genoeg op zak houden. Zo winkelde de Beierse grootmacht afgelopen zomer bij 1899 Hoffenheim, dat zowel Niklas Süle als Sebastian Rudy naar München zag vertrekken. De laatste maakte de overstap transfervrij. Borussia Dortmund was de laatste vijf jaar een van de meest prominente slachtoffers van het vermeende Bayern-beleid. BVB verloor Mario Götze (inmiddels teruggekeerd), Mats Hummels en Robert Lewandowski. De eerste twee kostten Bayern bij elkaar ruim zeventig miljoen, waar de Poolse goalgetter in 2014 gratis werd binnengehaald.

Goretzka gaat ook de boeken in als zo'n gratis aanwinst voor Bayern. Aangezien zijn contract bij Schalke komende zomer afloopt, is de Beierse grootmacht geen afkoopsom schuldig. De twaalfvoudig international is bezig om de club uit Gelsenkirchen op een andere manier een mooi afscheidscadeau te geven. Naast een ticket voor de Champions League is de DFB-Pokal nog een optie. Dankzij de 1-0 zege op VfL Wolfsburg van woensdag staat Schalke 04 voor het eerst sinds 2011 in de halve finale. Trainer Domenico Tedesco roemde daarbij de rol van de middenvelder, die op het veld laat zien nog alles te willen geven voor Schalke. 'Wolfsburg kwam geen moment in de wedstrijd. Dat was het werk van Leon.'

Door het bekersucces kan er een pikante (halve) finale komen aangezien ook Bayern zich schaarde bij de laatste vier in de strijd om de Duitse beker. 'Mijn enige wens is een thuiswedstrijd', zei Goretzka over de loting van zondag. 'We willen onze fans de mogelijkheid bieden naar Berlijn (plaats van handeling van finale, red.) af te reizen. Dat zou een fantastisch afscheid zijn voor mij.'

Manuel Neuer was voor Leon Goretzka de laatste die overstapte van Schalke 04 naar Bayern München.
Manuel Neuer was voor Leon Goretzka de laatste die overstapte van Schalke 04 naar Bayern München.

Zaterdag kan Goretzka een volgend wit voetje halen bij de Schalke-aanhang, die de fluitconcerten inmiddels achterwege laat. De middenvelder gaat met Die Königsblauen op bezoek bij het in de Bundesliga onaantastbare Bayern. Het laatste succes van de club uit Gelsenkirchen tegen Der Rekordmeister dateert van 2 maart 2011. Een doelpunt van Raúl volstond toen voor de zege. Ook omdat Manuel Neuer zijn doel schoon hield. Een jaar later stond die keeper onder de lat bij Bayern. Hij is de laatste die van Gelsenkirchen naar München verhuisde, tot ook Goretzka komende zomer neerstrijkt in de Beierse hoofdstad.

Goretzka kan zaterdag eenzelfde visitekaartje afgeven als Neuer in 2011 deed. 'Leon komt steeds beter in vorm. Hij was een tijdje geblesseerd. Hij kijkt uit naar deze wedstrijd, hij is gebrand op deze uitdaging. Natuurlijk staat hij nu in de schijnwerpers. Maar grote uitdagingen pushen hem juist', aldus Tedesco.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.