350ste La Liga-treffer Messi helpt Barça langs Alavés

Barcelona heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen, ditmaal ging Alavés over de knie: 0-2. Lionel Messi hielp de formatie van Ernesto Valverde op weg met zijn 350ste en 351ste treffer in La Liga.

Bij Barcelona was Messi nog de enige speler van de ooit zo geroemde MSN-voorhoede. Neymar vertrok naar Paris Saint-Germain, terwijl Luis Suárez kampt met een blessure aan zijn knie. Vrijdag haalde Barcelona na lange tijd de gewenste kwaliteitsinjectie voor de aanval in huis: Ousmane Dembélé kwam voor een bedrag van 105 miljoen euro over van Borussia Dortmund. Bovendien kan het bedrag door bonussen nog oplopen tot 147 miljoen euro. Uiteraard zat het Franse talent nog niet bij de selectie voor het duel met Alavés.

Barcelona was oppermachtig in de eerste helft, maar zette de enorme hoeveelheid balbezit (74 procent) niet om in enorme kansen. In de twaalfde minuut leek Alavés zelfs op voorsprong te komen, maar Rubén Sobrino gleed de bal vanuit kansrijke positie naast. Bovendien was het buitenspel. Barça was aan de andere kant dicht bij een treffer via Gerard Deulofeu. Alavés-aanvaller Sobrino faalde niet veel later oog in oog met Barça-goalie Marc-André ter Stegen.

In de 39ste minuut kreeg Messi de uitgelezen mogelijkheid om de hoeveelheid balbezit om te zetten in een doelpunt. Scheidsrechter Carlos del Cerro wees naar de stip nadat Gerard Piqué naar achter werd getrokken in het zestienmetergebied. De 350ste treffer van de Argentijn in de Primera División bleef echter uit, want de strafschop werd gekeerd door Fernando Pacheco. Vorige week was de dribbelaar ook al erg dicht bij zijn jubileumtreffer, maar destijds trof hij drie keer de paal tegen Real Betis.

Jacht op Müller
Tien minuten na de pauze was het dan eindelijk raak voor Messi. Via een been van een Alavés-verdediger verdween de inzet van Messi in het doel en was zijn 350ste treffer in La Liga een feit. Alleen Bayern München-aanvaller Gerd Müller maakte meer competitietreffers (365) voor één club in een van de grootste vijf Europese competities.

Even later was de meervoudig Gouden Bal-winnaar opnieuw trefzeker. Na doorjagen van de ingevallen Paco Alcácer, drukte de linkspoot overtuigend af. Een kwartier voor tijd verhinderde de lat een hattrick voor Messi. Kort voor het einde kwam Enzo Zidane nog binnen de lijnen bij de thuisploeg, de middenvelder kwam deze zomer over van Real Madrid.

In de slotfase scoorden beide ploegen niet meer. Barcelona komt dus zonder de nieuwe aanvallende versterkingen ongeschonden door de eerste twee speelrondes. Real Madrid komt zondag in actie. De ploeg van Zinedine Zidane ontvangt dan Valencia (22.15 uur).