12.00 uur aftrappen vreemd? Vroeger dan Barcelona - Sevilla is bijna onmogelijk

Reacties

Het kon er nog wel bij in de tijdstippenbingo: zaterdag om 12.00 uur. Op dit ongebruikelijke moment begint het Eredivisie-duel tussen FC Groningen en PEC Zwolle.

12.00 uur aftrappen vreemd? Vroeger dan Barcelona - Sevilla is bijna onmogelijk
© Pro Shots
FC Groningen
FC Groningen
1 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Nu wemelt het in de voetbalhistorie van de vreemde aanvangstijden, maar zo opmerkelijk als de 00.05 uur bij Barcelona - Sevilla in 2003 werd het nooit meer.

Maar waarom werd er pas even de middernacht afgetrapt in Camp Nou? Het tijdstip was de uitkomst van een lange soap die werd veroorzaakt door een naderende interlandbreak. FIFA-regels schreven voor dat clubs hun internationals vier dagen voor een interland moeten vrijgeven. Barcelona hoopte daarom op dinsdag aan te treden tegen Sevilla, zodat de internationals erbij konden zijn, maar de club uit Andalusië weigerde en stond daarmee in zijn recht. Teams hoeven namelijk niet twee keer binnen 48 uur op te draven (Sevilla had de zondag ervoor al gespeeld).

Barcelona-preses Joan Laporta besloot de aftrap daarom te verplaatsen naar 00.05 uur 's nachts en kreeg verrassend genoeg de zendgemachtigden met zich mee. Ook de meeste nationale bonden deden niet moeilijk dat ze hun spelers iets later over de vloer kregen. Een Messi-achtig kunststukje, maar dan bedacht in de bestuurskamer. Oh ja, het werd 1-1 in Camp Nou. De 'vroegste wedstrijd' ooit is ook bekend geworden door een wereldgoal van Ronaldinho:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Andere vroege duels

* 'Pasta om half tien door je mik is niet lekker.' Met deze uitspraak plaatste Frank de Boer ooit zijn vraagtekens bij de lunchwedstrijden in de Eredivisie. Als trainer van Atlanta United maakte de oefenmeester mee dat het nog veel gekker kan. Tijdens het MLS is Back Tournament werd een aantal duels vorig jaar al om 9.00 uur lokale tijd in gang gezet.

* Een ander matineus duel is de finale van het olympische voetbaltoernooi van 2004 tussen Argentinië en Paraguay. Al om 10.00 uur 's ochtends werd de bal aan het rollen gebracht, omdat de organisatie zo meer tijd had om het Olympisch Stadion gereed te maken voor de sluitingsceremonie.

* De laatste keer dat er in de Eredivisie al om 12.00 uur werd afgetrapt was op 25 april 2007, maar toen ging het om het restant van een eerder gestaakt duel (ADO Den Haag - FC Groningen).
Bekijk hier al onze video's
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.