Zielloos Barça ontsnapt dankzij Messi aan nieuwe blamage

Barcelona is tegen Leganés ontsnapt aan een blamage. De Catalaanse grootmacht boekte dankzij Lionel Messi op de valreep de zege (2-1).

Na de afstraffing in de Champions League leek Leganés een ideale tegenstander voor Barcelona om de frustraties van de 4-0 nederlaag in Parijs tegen Paris Saint-Germain van zich af te spelen. De nummer zeventien van de Primera División had immers sinds november niet meer gewonnen.

De eerste signalen wezen in die richting. Al in de derde minuut was het raak voor Barcelona. Luis Suárez stelde met een fraaie assist met buitenkant voet Messi in staat de score te openen. Daarmee voegde de Argentijn de 33ste club toe aan het lijstje van La Liga-clubs, waartegen hij in Camp Nou heeft gescoord.

Maar het snelle doelpunt bleek allerminst de opmaat voor een doelpuntenfestijn. Sterker nog, Marc-André Ter Stegen kreeg meer kansen zich te onderscheiden dan zijn Leganés-collega Iago Herrerín. De Duitser deed dat met verve. In de eerste helft behoedde hij met knappe reddingen zijn ploeg voor een blamerende gelijkmaker. Die kwam halverwege de tweede helft toch op het scorebord, waarbij dit keer Ter Stegen niet geheel vrijuit ging. Unai López schoot de bal door de benen van de doelman.

De formatie van trainer Luis Enrique kon zich met moeite over deze tegenvaller heen zetten. Ook na de entree van Andrés Iniesta bleef het spel van Barcelona apathisch. Maar twee minuten voor tijd kwam de hulp van Leganés-aanvoerder Martin Mantovani. De verdediger ging in de fout in een duel met Neymar en moest die actie bekopen met een strafschop. Messi ontfermde zich over deze buitenkans en behoedde Barcelona voor een nieuw debacle.

De Catalaanse formatie verloor daardoor niet meer terrein op koploper Real Madrid, dat met twee wedstrijden minder een punt meer heeft dan de aartsrivaal.