Barcelona en het leven na Luis Enrique

Reacties

Barcelona hoopt zich zondagavond in La Liga tegen Leganés enigszins te herstellen van de enorme klap die het van Paris Saint-Germain kreeg in de Champions League. VI-redacteur Bas van den Hoven over de kritiek op Luis Enrique en zijn mogelijke opvolgers.

Barcelona en het leven na Luis Enrique

De kop van dagblad Sport vatte het gevoel na dinsdagavond het beste samen. 'Dit is Barça niet.' De 4-0 nederlaag bij Paris Saint-Germain deed pijn, het ogenschijnlijke verlies van de identiteit zo mogelijk nog meer. Er was geen dominantie, geen druk, geen dreiging. Het zijn kernwaarden van Barcelona die al eerder in mindere mate onder druk stonden in het huidige seizoen. Een seizoen waarin de Catalanen punten morsten tegen de kleintjes en nog altijd gedwongen zijn tot de rol van achtervolger terwijl koploper Real Madrid twee wedstrijden minder heeft gespeeld.

De verantwoordelijke? Veel van de beschuldigende vingers wijzen in de richting van Luis Enrique. Zelfs die van Sergio Busquets, die dinsdagavond concludeerde dat Barcelona tactisch overklast was. Het was olie op het vuur in de discussie over Luis Enrique, wiens contract komende zomer afloopt. Er is volop speculatie. Luis Enrique zou twijfelen, net als het clubbestuur. Wie geeft Barcelona zijn identiteit terug? In gerenommeerde Spaanse media circuleren de namen van drie La Liga-trainers.

Jorge Sampaoli
Door velen gezien als de topkandidaat. Grof gezegd: wat Barcelona onder Luis Enrique is kwijtgeraakt, heeft Sampaoli zijn Sevilla gegeven. De Rojiblancos hadden onder Unai Emery al Europees succes, maar wilden meer. Met Sampaoli werd gekozen voor een stilist, een trainer die onvoorwaardelijk voor aanvallend voetbal kiest. De vraag was of de risicovolle speelstijlen waarmee de Argentijn zo succesvol was in Zuid-Amerika overeind zouden blijven in Europa.

Wie Sevilla het afgelopen halfjaar heeft gevolgd, kan die vraag alleen bevestigend beantwoorden. Niet alleen is er het succes in de competitie en Europa. Het is de durf, intensiteit en aanvalslust waarmee Sampaoli indruk heeft gemaakt, ook op zijn tegenstanders. Onlangs nog nam Sergio Ramos de moeite de Argentijn wat in te fluisteren voor het bekerduel tussen Sevilla en Real Madrid. 'Lang leven degenen met ballen, jij bent een van hen.' Het zegt alles over de status die Sampaoli in zijn eerste seizoen al heeft verkregen in La Liga.

Eusebio
Het zou de ultieme kans op revanche zijn voor de voormalige middenvelder uit het dreamteam van Johan Cruijff. In het eerherstel zit hem direct ook de moeilijkheid. Waar Pep Guardiola en Luis Enrique vanuit Barcelona B als coach doorstoomden naar het eerste elftal, werd Eusebio in februari 2015 ontslagen als trainer van het reserveteam. Door de huidige president Josep Maria Bartomeu om precies te zijn.

Kiezen voor Eusebio is dus indirect een fout toegeven. Bij Real Sociedad heeft de Spanjaard het ongelijk van Bartomeu bewezen. Hij is de architect achter het succes van de Basken, met wie David Moyes anderhalf jaar geleden nog naar de degradatiezone afzakte. De selectie is sindsdien nagenoeg intact gebleven en bezet inmiddels de vijfde plaats. Hoogtepunt in de competitie was de thuiswedstrijd tegen Barcelona, dat bij vlagen werd weggespeeld in Estadio Anoeta. Een beter moment om te solliciteren was er niet voor Eusebio, die dat in stijl deed.

Dankzij een goal van Lionel Messi speelde Barcelona uiteindelijk nog met 1-1 gelijk in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad eind november.
Dankzij een goal van Lionel Messi speelde Barcelona uiteindelijk nog met 1-1 gelijk in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad eind november.

Ernesto Valverde
Ironisch genoeg was het Luis Enrique die begin dit kalenderjaar nog liet weten enorm onder de indruk te zijn van het werk van Ernesto Valverde. 'Hij is een van de beste coaches in het Spaanse voetbal. Ik houd van zijn manier van werken, zijn gedachtegoed en zijn persoonlijkheid. Je hoeft alleen maar naar de teams te kijken die hij getraind heeft. Het is logisch dat hij genoemd wordt als mogelijke trainer van Barcelona. Die speculaties zijn normaal.'

Net als Eusebio speelde Valverde onder Cruijff bij Barcelona. Als trainer is hij inmiddels een ervaren rot in de Primera División, waarin zijn teams vrijwel altijd met veel lef voetballen. Ook in de uitwedstrijden tegen de topclubs. Bovendien zijn de resultaten van Valverde al jaren goed. Met Espanyol haalde hij de UEFA Cup-finale, met Olympiakos werd hij drie keer kampioen en Athletic de Bilbao is onder zijn leiding een stabiele subtopper. Het maakt hem tot een outsider voor de rol als Barça-coach.

Voorlopig vecht Luis Enrique onder hoogspanning voor de titel, met in zijn nek de hete adem van Sampaoli. Meer dan ooit dit seizoen is winnen in stijl zondagavond noodzaak in Camp Nou.

Wie is volgens jou een goede kandidaat om Luis Enrique op te volgen? Log in en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.