Ajax overleeft invalbeurt Guidetti en overwintert in Europa

Ajax heeft zich donderdag al na vier wedstrijden geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. De Amsterdammers waren in eigen huis met 3-2 te sterk voor Celta de Vigo en zijn daardoor zeker van een plek bij de eerste twee in Groep G.

Niet voor het eerst dit seizoen was Kasper Dolberg de grote man bij Ajax. Het Deense supertalent liet vlak voor rust zien meer te kunnen dan alleen scoren. Met een prachtige passeerbeweging stuurde hij Andreu Fontàs het bos in waarna de bal snoeihard in de korte hoek verdween. Even voor zijn doelpunt showde Dolberg zijn klasse ook al met een fraaie aanname, maar toen ontbrak het aan de juiste afronding.

Het doelpunt kwam Ajax toe. De ploeg van trainer Peter Bosz speelde voor eigen publiek voor de winst, terwijl Celta vooral bezig leek om een nederlaag te voorkomen. Davy Klaassen, Hakim Ziyech en Lasse Schöne zorgden voor dreiging. Ook de Spanjaarden kregen een goede kans, maar nadat doelman André Onana de bal zomaar inleverde schoot Theo Bongonda voorlangs.

Ajax had ook in de tweede helft het initiatief. Celta loerde op de counter, maar kreeg nauwelijks mogelijkheden om er aanvallend uit te komen. Dat in de 67ste minuut de 2-0 viel was dan ook geen verrassing. Bertrand Traoré, ook de aangever bij de 1-0 van Dolberg, had een prachtige actie in huis, behield het overzicht en stelde Hakim Ziyech in staat om te scoren. De Marokkaan tikte simpel binnen in het lege doel.

Ajax viert feest na het doelpunt van Hakim Ziyech, die binnentikte na een mooie dribbel van Bertrand Traoré.

Met het doelpunt van Ziyech leek het verzet van Celta gebroken. Drie minuten later werd het duel definitief op slot gegooid door Amin Younes. De Duitser, die verder een ongelukkige wedstrijd speelde, kwam op de voor hem karakteristieke wijze vanaf de linkerflank naar binnen en schoof met rechts feilloos binnen: 3-0.

Na de treffer van Younes ontstond rumoer op het moment dat John Guidetti inviel bij Celta. De ex-Feyenoorder werd massaal uitgefloten, maar haalde al snel zijn gram door goed af te ronden na een pass van Iago Aspas. De Zweed bracht zijn handen naar zijn oren en schreeuwde 'Feyenoord, Feyenoord' naar het woedende Ajax-publiek. Het moment schudde Celta wakker en zorgde voor onzekerheid bij de thuisploeg.

De spanning nam toe toen Iago Aspas vijf minuten voor tijd de 3-2 tegen de touwen pegelde, maar het doelpunt leverde Celta uiteindelijk niets op omdat Bongonda nog een gigantische kans miste. Ajax is door de zege zeker van Europese overwintering met tien punten uit vier wedstrijden. Standard Luik en Celta de Vigo hebben vijf punten en strijden samen om het andere ticket voor de volgende ronde. Panathinaikos heeft pas één punt en heeft een wonder nodig om in Europa actief te blijven na de winterstop.