Nuttig gelijkspel Ajax tegen Celta in duel met prachtige goals

In een Europa League-wedstrijd waarin het parels van doelpunten regende hebben Celta de Vigo en Ajax elkaar donderdag in bedwang gehouden: 2-2. De Amsterdammers behielden in Galicië hun koppositie in Groep G en kunnen zich in theorie over twee weken al plaatsen voor de knock-outfase.

Hoewel de kraker tegen Feyenoord van zondag zijn schaduw al vooruitwerpt, begon Ajax op volle oorlogssterkte aan het derde pouleduel. Als vervanger voor de geblesseerde Lasse Schöne opteerde trainer Peter Bosz voor Nemanja Gudelj. Bij Celta de Vigo was een basisplaats weggelegd voor John Guidetti, maar ontbraken sterkhouders als Theo Bongonda, Hugo Mallo, Iago Aspas en Gustavo Cabral.

In het lang niet uitverkochte Balaídos probeerde Celta de Vigo het initiatief te nemen. De equipe van trainer Eduardo Berizzo speelde zeer slordig in balbezit en kwam niet verder dan ongevaarlijke schoten van Guidetti en Pione Sisto. Ajax, dat eerst de kat uit de boom keek, sloeg in de 22ste minuut bij de eerste de beste kans toe. Kasper Dolberg vond Hakim Ziyech, die knap zijn man uitspeelde en de bal rustig langs doelman Rubén Blanco schoof.

Lang kon Ajax niet baden in de weelde van een voorsprong. Binnen zeven minuten stond het 1-1 door een bijzondere actie van Andreu Fontàs, die al dan niet bewust scoorde met zijn hak uit een vrije trap. Celta putte moed uit de gelijkmaker en ging onder leiding van Sisto op jacht naar de 2-1. Ajax, waar Gudelj en Joël Veltman in die fase een gele kaart incasseerden, hield de thuisploeg ver genoeg van het eigen doel af, zodat echt gevaar uitbleef.

Ajax verspeelde twee keer een voorsprong tegen Celta de Vigo.

Het spelbeeld bleef min of meer hetzelfde na rust. Celta de Vigo trachtte Ajax onder druk te zetten, maar het elftal ontbeerde simpelweg de creativiteit om voor dreiging te zorgen. De Amsterdammers zochten zelf maar mondjesmaat de aanval, mogelijk de woorden van Bosz indachtig. De coach van Ajax zei begin deze week dat 'niet verliezen' een goed resultaat zou zijn na de eerdere zeges op Panathinaikos en Standard Luik.

Toch waren het de bezoekers die twintig minuten voor tijd op voorsprong kwamen. Amin Younes trok van links naar binnen om vervolgens Blanco kansloos te laten met een geplaatst schot. Ajax kreeg al snel een koekje van eigen deeg. Invaller Fabian Orellana, die wegdraaide bij Daley Sinkgraven, krulde de bal met zijn linker fraai achter André Onana. In de slotfase bleven grote mogelijkheden uit, waardoor Ajax de eerste plaats in Groep G behield. De voorsprong op nummer twee Celta blijft twee punten, terwijl nummer drie Standard Luik op liefst vijf punten volgt na het gelijkspel met Panathinaikos.

Ajax vervolgt de groepsfase van de Europa League over twee weken met een thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo. Daarna wacht nog een thuisduel met Panathinaikos en een uitwedstrijd tegen Standard Luik.