Winnende Aubameyang ziet fraaie doelpuntenreeks stokken

Pierre-Emerick Aubameyang heeft Borussia Dortmund niet als afmaker, maar als aangever aan een zege op FSV Mainz 05 geholpen: 0-2. De goaltjesdief verzorgde twee assists en was voor het eerst dit seizoen niet trefzeker in de Bundesliga.

De ogen van de Mainz-defensie waren natuurlijk nadrukkelijk gericht op Pierre-Emerick Aubameyang. De in bloedvorm verkerende aanvaller, die in het prille seizoen tot nog toe in alle acht voorgaande competieduels het net wist te vinden, joeg in de Caface Arena alweer op zijn elfde Bundesliga-treffer.

De aanvaller deed al vroeg van zich spreken, echter ditmaal niet als afmaker maar als aangever. Na uiterst onzorgvuldig uitverdedigen van de thuisclub pikte Henrik Mkhitaryan na achttien minuten de bal op, die op zijn beurt Aubameyang vond. De goaltjesdief bediende Marco Reus, die de bal zorgvuldig achter keeper Loris Karius prikte.

Natuurlijk waren de schijnwerpers ook gericht op trainer Thomas Tuchel, die Mainz vijf jaar onder zijn hoede had en nu op de loonlijst staat bij Dortmund. Hij speelde met zijn nieuwe club vol op de aanval, waar Mainz op een effectieve tegenstoot gokte. Dat was het verhaal van de eerste helft.

De thuisploeg wist met de beproefde tactiek twee goede mogelijkheden af te dwingen in de eerste 45 minuten. Eerst dook Yunus Malli vlak na de openingstreffer gevaarlijk op voor het doel van Die Schwarzgelben; tien minuten voor rust zorgde Jairo bijna voor de gelijkmaker, maar Roman Bürki viste zijn vrije trap net onder de lat weg. Behoudens deze twee mogelijkheden bleef de ploeg van trainer Thomas Tuchel vrij eenvoudig overeind.

Plaaggeest
Het duo Reus-Aubameyang toonde aan uitstekend op elkaar ingespeeld te zijn en het tweetal ontpopte zich gaandeweg steeds meer tot gezamenlijke plaaggeest van Mainz. Vlak na rust kreeg Dortmund tot zijn eigen verrassing een penalty toegewezen, na een overtreding op Aubameyang buiten het zestienmetergebied. Reus ontfermde zich over het buitenkansje, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Karius.

In het restant van het duel creëerde zowel Reus als Aubameyang een aantal doelrijpe kansen af, maar was het Mkhitaryan die op aangeven Aubameyang uiteindelijk de eindstand in de 82ste minuut op het scorebord bracht. Daarmee kwam er een einde aan de fraaie opeenvolgende doelpuntenreeks van de goalgetter uit Gabon, die met twee assists toch zijn waarde toonde.

Dortmund verstevigt door de zege de tweede plaats in de Bundesliga en heeft vier punten achterstand op Bayern München, dat zaterdag bij winst op Werder Bremen de marge naar zeven punten tilt.