Wigan Athletic pakt tegen City in slotfase eerste FA Cup

Manchester City heeft het verlies van de landstitel aan stadgenoot Manchester United niet kunnen verzachten met het winnen van de FA Cup. Degradatiekandidaat Wigan Athletic troefde de ploeg van manager Roberto Mancini in de slotfase af (1-0) en verzekerde zich daarmee voor het eerst in de historie van Europees voetbal én winst in het beroemde bekertoernooi van Engeland.

Wigan Athletic pakt tegen City in slotfase eerste FA Cup

Hoewel het verschil op de ranglijst levensgroot is – Manchester City staat tweede en heeft liefst veertig punten meer dan het als nummer achttien op degradatie afstevenende Wigan Athletic – waren The Citizens in de finale om de FA Cup op het volgepakte Wembley niet in staat de wedstrijd naar hun hand te zetten. Hoewel City halverwege de eerste helft wel de beste kans kreeg toen Carlos Tévez na een knappe combinatie tussen Samir Nasri en David Silva van dichtbij op Wigan-doelman Joel stuitte, ging Wigan de kleedkamers in met de wetenschap dat het nog altijd uitzicht had op de eerste FA Cup in de clubhistorie.

Met name Arouna Koné en Callum McManaman zorgden ervoor dat de Wigan-fans niet voor niets waren afgereisd naar Londen. De Ivoriaanse ex-PSV'er toonde zich balvast en mede daardoor kon de bekwaam kappende en draaiende McManaman het de City-defensie bij vlagen erg lastig maken.

De schoten van de 22-jarige dribbelaar misten echter de precisie om City-keeper Joe Hart te passeren. De doelman van de Engelse nationale ploeg hoefde geen enkele keer in te grijpen, omdat McManaman eerst voorlangs schoot en zijn schot bij een volgende mogelijkheid gekraakt zag, waar hij ook Koné in stelling had kunnen brengen. Vlak na de hervatting kreeg City via Sergio Agüero nogmaals de kans om van dichtbij te scoren, maar ditmaal lag verdediger Emmerson Boyce in de weg. Omdat de verdediging van de ploeg van manager Roberto Martínez verder stand hield, werd Wigan in de slotfase steeds dreigender in de tegenstoot. Veel verder dan een vrije trap vanaf de zijkant van Shaun Maloney die op de bovenkant lat belandde, kwamen The Latics aanvankelijk echter niet.

De Cup Final werd in het voordeel van Wigan beslist, toen McManaman zes minuten voor tijd de defensie van de uittredende landskampioen opnieuw te vlug af was en Pablo Zabaleta aan de noodrem trok. Nadat de Argentijnse verdediger was weggestuurd met zijn tweede gele kaart, trok Wigan de finale naar zich toe. Invaller Ben Watson (hoofdbeeld en foto midden) kopte raak uit een corner van Maloney en bezorgde zijn club de eerste overwinning in de historie van het FA Cup-toernooi.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen