City wint nipt, Tiendalli velt degradatiekandidaat Wigan

Manchester City heeft zoals aan de stand verplicht het thuisduel met West Bromwich Albion in een zege omgezet. Wigan Athletic ging op eigen veld onderuit door de winnende goal van Dwight Tiendalli, die de ploeg van Roberto Martinez daarmee dieper in de degradatiezorgen drukte.

City wint nipt, Tiendalli velt degradatiekandidaat Wigan

Manchester City – West Bromwich Albion 1-0In de openingsfase was duidelijk te zien dat Manchester City al zo goed als zeker is van de tweede plaats. Omdat kampioen Manchester United ook al een tijdje buiten bereik is, stond er weinig meer dan prestige op het spel voor de formatie van Roberto Mancini.

Na een zwak openingskwartier kwam de thuisploeg wel beter in de wedstrijd. Kansen waren aanvankelijk niet besteed aan James Milner, Carlos Tévez en Jack Rodwell, maar na 35 minuten werd de druk voor het stugge West Bromwich te groot.

Na dom balverlies op het middenveld kon Tévez, weliswaar net in buitenspelpositie, op de rechterflank opstomen. Zijn voorzet bereikte Edin Dzeko (foto), die met een knappe en beheerste volley doel trof: 1-0.

Omdat na rust een vrije trap van voormalig Ajacied Markus Rosenberg op de lat uiteen spatte en met name Rodwell zich mocht aanrekenen dat City de marge niet vergrootte, bleef het bij 1-0.

City heeft nu zeven punten voorsprong op nummer drie Chelsea. Die ploeg heeft nog wel een duel te goed, waardoor er nog slechts een theoretische kans is dat City de tweede plaats nog zal ontgaan. West Bromwich blijft knap achtste.

City treft overigens zaterdag in de finale van de FA Cup het nog altijd tegen degradatie vechtende Wigan Athletic (zie hieronder). Wigan Athletic – Swansea City 2-3De opdracht voor Wigan was eenvoudig. Om niet na Queens Park Rangers en Reading de derde degradant uit de Premier League te worden, moet de ploeg punten pakken. Een zege zou een zinderend slot van de strijd tegen degradatie betekenen, aangezien Newcastle United, Norwich City, Sunderland én Wigan dan allemaal op 38 punten zouden staan na 36 duels. Zover kwam het niet.

Het duel begon nog wel goed voor Wigan, waar Ronnie Stam inviel na 86 minuten en direct daarop weer geblesseerd uitviel. Op slag van rust zorgde Roger Espinoza na onhandig keeperswerk van Joel met een volley voor het openingsdoelpunt. In de uiterst vermakelijke tweede helft was het uiteindelijk Swansea, met Michel Vorm, Jonathan de Guzman en Tiendalli in de basis, dat aan het langste eind trok. Eerst zorgde Angel Rangel met een volley via de binnenkant van de paal voor de 1-1.

Hoewel James McCarthy nog wel al glijdend de 2-1 kon aantekenen, waren het Itay Shechter (opnieuw via de binnenkant van de paal) en Tiendalli die de club uit Wales de overwinning bezorgden.

De Nederlandse verdediger profiteerde gretig van een misverstand tussen James McArthur en Shaun Maloney en hielp Swansea, waar in de slotfase ook Kemy Agustien nog mocht invallen, met een uiterste krachtsinspanning (foto midden) aan een zwaarbevochten 2-3 zege. In de 86ste minuut viel Vorm (foto onder) bij Swansea overigens uit met een hoofdblessure na een botsing met ploeggenoot Ben Davies en werd vervangen door de Duitser Gerhard Tremmel.

Door de nederlaag staat Wigan met de huidige achttiende plaats nog altijd op degraderen. De achterstand van drie punten op Newcastle, Norwich en Sunderland is nog wel te overzien. Arsenal-uit en Aston Villa-thuis zijn de laatste twee duels voor Wigan. Swansea is nog altijd negende in Engeland. Voor Wigan wacht wél zaterdag al de kans om historie te schrijven in de finale van de FA Cup. Swansea is door de League Cup-winst al zeker van Europees voetbal.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen