Aston Villa zet stap naar behoud, Wigan hoopt weer

De strijd tegen degradatie heeft in de Premier League een bijzondere wending genomen. Wigan Athletic mag weer hopen, waar Newcastle United en Norwich City juist moeten vrezen. Aston Villa boekte een cruciale zege.

Norwich City – Aston Villa 1-2Aston Villa heeft op de valreep drie belangrijke punten kunnen bijschrijven. De ploeg van manager Paul Lambert dreigde tegen het evenmin veilige Norwich City genoegen te moeten nemen met een punt.

Gabriel Agbonlahor zette The Villans tien minuten na rust op een voorsprong, maar die was een kwartier voor tijd ongedaan gemaakt. Scheidsrechter Kevin Friend kende Norwich City een strafschop toe na een overtreding van Joe Bennett op Robert Snodgrass, hoewel de actie ogenschijnlijk buiten het strafschopgebied werd ingezet.

Na de gelijkmaker van Grant Holt zorgde Agbonlahor voor opluchting bij Aston Villa. De aanvaller tekende in de laatste minuut voor de winnende treffer, waardoor Villa vijf punten voorsprong heeft op de gevreesde achttiende plaats. Die is nog in handen van Wigan, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Ook Norwich City wacht nog spannende slotweken door de nederlaag op eigen veld. Ricky van Wolfswinkel zal met extra aandacht naar de Premier League kijken. Mochten The Canaries - slechts drie punten voor op Wigan - degraderen, dan gaat zijn transfer van Sporting Lissabon naar Norwich niet door.

West Bromwich Albion – Wigan Athletic 2-3Wigan Athletic heeft de laatste strohalm gepakt, maar het zag er aanvankelijk allerminst goed uit voor The Latics. West Bromwich Albion nam tot twee keer toe een voorsprong. Arouna Koné en James Arthur hadden een antwoord namens Wigan Athletic, dat tien minuten voor het laatste fluitsignaal zelfs de volle winst pakte dankzij Callum McManaman.

Wigan Athletic, dat begon met Ronnie Stam in de basis, heeft door de overwinning de aansluiting gevonden met de concurrentie om handhaving in de Premier League. Met een zege dinsdag op Swansea City kan de FA Cup-finalist zelfs boven de rode streep komen. West Ham United – Newcastle United 0-0Voor Newcastle United is er allesbehalve zekerheid over handhaving na het doelpuntloze gelijkspel bij West Ham United. De ploeg van manager Alan Pardew kan zelfs onder de rode streep staan als volgende week de voorlaatste speelronde begint. Wigan Athletic en Sunderland moeten dan wel hun 36ste competitieduel in een overwinning omzetten.

Newcastle United kon weinig uitrichten bij West ham United. Papiss Cissé was het dichtst bij een doelpunt. Zijn inzet werd op de doellijn gered door Winston Reid. Televisiebeelden lieten niet zien of de bal de lijn al dan niet had gepasseerd.

Tottenham Hotspur – Southampton 1-0Gareth Bale was weer eens van grote waarde voor Tottenham Hotspur. Afgelopen week werd de Welshman nog door de journalisten en door zijn collega's verkozen tot de beste speler van het seizoen. Tegen Southampton onderstreepte hij de uitverkiezing nog maar eens.

De winnende treffer van Bale viel pas vijf minuten voor tijd. Vanaf de rechterkant draaide de middenvelder naar binnen om daarna verwoestend uit te halen. De goal zorgde voor opluchting bij Tottenham Hotspur, dat moeite had het stugge Southampton te verslaan.

Tottenham Hotspur, waar Moussa Dembélé zich met een hamstringblessure nog voor rust moest laten vervangen, mag door de zege blijven hopen op Champions League-voetbal. Met 65 punten uit 35 duels is de ploeg van manager André Villas-Boas nu vierde. Chelsea heeft ook 65 punten, maar speelde een wedstrijd minder. Arsenal heeft 64 uit 35. Southampton is met 39 punten uit 36 wedstrijden nog niet verzekerd van een nieuw jaar Premier League-voetbal.

Swansea City – Manchester City 0-0De tweede plaats kan Manchester City nauwelijks nog ontgaan, maar in de uitwedstrijd tegen Swansea City wist de onttroonde kampioen niet te winnen. Mede dankzij een aantal fraaie reddingen van doelman Michel Vorm scoorde City niet.

Manchester City en Swansea, waar Kemy Agustien na rust inviel, leek zich aanvallend niet bovenmatig in te spannen. Topscorer Michu moest in de tweede helft met een hamstringblessure het veld verlaten. Voor hem lijkt het seizoen voorbij. In de slotfase maakte ook Dwight Tiendalli nog zijn opwachting. City-invaller Eden Dzeko miste de grootste kans.

City heeft zeven punten voorsprong op Tottenham Hotspur en Chelsea (dat zondag op bezoek gaat bij Manchester United). Arsenal, dat vanavond nog in actie komt tegen Queens Park Rangers, staat acht punten achter en speelde even vaak als City.

Overige uitslag:Fulham – Reading 2-4

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.